Kremlinul califică drept „stupide” acuzațiile că Rusia s-ar afla în spatele unui posibil atac asupra gazoductelor Nord Stream, vorbind despre o „creștere bruscă a profiturilor companiilor americane care furnizează gaze Europei”, conform Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că incidentul trebuie investigat și că nu este clar când vor fi reparate conductele avariate.

Întrebat despre afirmațiile că Rusia ar putea fi în spatele unui posibilul atac, Peskov a spus: „Era destul de previzibil și, de asemenea, previzibil de stupid”.

„Aceasta este o mare problemă pentru noi, deoarece, în primul rând, ambele linii ale Nord Stream 2 sunt umplute cu gaz - întregul sistem este gata să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump... Acum, gazul zboară în aer", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

„Înainte de a face vreo afirmație, ar trebui să așteptăm investigarea acestor avarii, indiferent dacă a fost sau nu o explozie”, a mai spus Peskov, adăugând că Danemarca și Suadia ar putea furniza informații despre incident.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

La rândul său, ministrul danez al Apărării a spus miercuri că există motive de îngrijorare privind situaţia securităţii în regiunea Mării Baltice: ''Rusia are o prezenţă militară semnificativă în regiunea baltică şi ne aşteptăm ca ea să-şi continue zăngănitul armelor''.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată.