Oficialii ruși ar putea încerca să redefinească invazia din Ucraina și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi în curând anexat, drept o „operațiune antiteroristă", spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Șeful administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksenov, a declarat luni că oficialii ruși ar putea închide temporar Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) în timp ce își desfășoară operațiunile de combatere a terorismului în teritoriile nou-anexate, citând o lege federală rusă care permite suspendarea instalațiilor nucleare în timpul eforturilor de combatere a terorismului.

Forțele ruse ar putea folosi o închidere completă a centralei, ale cărei reactoare sunt deja deconectate, pentru a încerca să treacă ZNPP la rețeaua energetică rusă și să o scoată de sub controlul ucrainean.

Statul Major General ucrainean a raportat marți că situația de la centrala nucleară - ocupată de Rusia, dar administrată de Ucraina - rămâne tensionată.

Armata ucraineană a spus că angajații centralei nucleare nu doresc să coopereze cu forțele rusești, dar nu pot părăsi teritoriul ocupat din cauza închiderii granițelor și a restricțiilor privind circulația civililor.

Amintim că Rusia a mai folosit conceptul de „operațiune antiteroristă” în definirea celui de-al doilea război cecen, din anii 1999-2000.

---------------