Premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică a făcut ca economia țării să fie în pericol de „colaps", a relatat miercuri Financial Times, preluat de Reuters.

Eduard HegerFoto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Heger a spus că majorarea prețurilor în urma invaziei ruse în Ucraina va „ucide" economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, a declarat Heger într-un interviu.

Premierul slovac a avertizat că va fi nevoit să naționalizeze alimentarea cu energie electrică a țării dacă nu va primi acest sprijin, a adăugat raportul.

Deși Slovacia este un producător important de energie nucleară și hidroelectrică, cel mai mare furnizor de energie al său a luat costisitoarea decizie de a-și vinde surplusul de energie către comercianții de energie la începutul anului.

Acești comercianți vând acum contractele înapoi Slovaciei la prețuri de piață care sunt de aproximativ cinci ori mai mari.

„Slovacii cumpără cu 500 de euro ceea ce au vândut cu 100 de euro", a declarat Heger, adăugând că, din acest motiv, planul Comisiei Europene privind o taxă de 140 de miliarde de euro pentru producătorii de energie din blocul comunitar nu ar funcționa în Slovacia.

„Dacă vrem să avem o taxă excepțională, aceasta trebuie să fie europeană", a declarat el pentru Financial Times.

---------------