O nouă înregistrare video extrem de rară distribuită pe rețelele de socializare a surprins două avioane ucrainene de atac Suhoi-24M lansând bombe asupra forțelor rusești din sudul Ucrainei.

Avioanele ucrainene Su-24 in actiuneFoto: Captura video

Avioanele de bombardament/atac la sol pot fi văzute lansând patru bombe fiecare, Ukraine Weapons Tracker notând că acestea sunt cel mai probabil bombe de 250 de kilograme de fabricație sovietică. Bombardamentul a dus la distrugerea unui tanc rusesc.

Înregistrarea a fost geolocalizată independent ca fiind filmată în apropierea satului Davîdiv Brid din regiunea Herson unde forțele ucrainene au lansat o ofensivă pe 29 august, cu o săptămână înaintea celei din Harkov care a dus la prăbușirea frontului rusesc din nord-estul Ucrainei.

O altă înregistrare video foarte rară a apărut în urmă cu o zi, aceasta arătând atacuri ucrainene cu lansatoare multiple de rachete asupra unor poziții rusești pe timpul zilei. Această filmare a fost înregistrată însă în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Ce se știe despre ofensiva ucraineană din regiunea Herson

The New York Times a notat într-un reportaj realizat în această regiune din sudul Ucrainei și publicat în urmă cu două zile că ofensiva ucraineană de aici merge cu totul diferit față de cea din Harkov.

Discuţiile cu zeci de comandanţi, soldaţi, medici, responsabili locali şi cetăţeni obişnuiţi ilustrează o campanie militară mult mai dificilă şi costisitoare în vieţi omeneşti. Guvernul ucrainean nu dezvăluie date despre propriile pierderi, dar soldaţii şi comandanţii ucraineni intervievaţi spun că suferă pierderi „mari” şi „masive” pe câmpul de luptă.

Într-un asalt recent, „am pierdut 50 de oameni în două ore”, spune un soldat ucrainean care a cerut să i se păstreze anonimatul. Într-un alt loc, continuă acelaşi soldat, sute de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în timp ce încercau să elibereze un singur sat, care încă este în mâinile ruşilor.

Reportajul realizat de jurnaliștii de la NYT amintește de un altul făcut pe teren de cei de la The Washington Post mai devreme în cursul lunii septembrie, și soldații ucraineni intervievați la momentul respectiv vorbind despre pierderi foarte mari în timpul luptelor din Herson.

În toată zona ocupată din sud, trupele ruse şi-au construit poziţii defensive greu de trecut, precum tranşee în zig-zag de-a lungul canalelor de irigaţii, buncăre fortificate şi inclusiv tranşee pentru tancuri săpate cu buldozere şi acoperite cu plăci de beton, de unde ruşii pot trage cu artileria din poziţii dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 217-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.