Orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia este inacceptabilă și ar avea „consecințe grave”, a declarat marți NATO, după ce aliatul lui Vladimir Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a lansat un alt avertisment nuclear Ucrainei și Occidentului, relatează Reuters.

Foto:

„Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total natura conflictului, iar Rusia trebuie să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Când vedem acest tip de retorică nucleară din nou și din nou din partea Rusiei, a președintelui Putin, este ceva pe care trebuie să-l luăm în serios – și, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea consecințe grave pentru Rusia”.

În ciuda amenințărilor ruse la adresa Ucrainei și NATO cu privire la utilizarea armelor nucleare, Pentagonul nu a văzut nicio schimbare care să-l determine să modifice postura forțelor nucleare americane, a declarat marți un purtător de cuvânt.

„În mod evident, luăm în serios aceste amenințări. Dar în acest stadiu, nu am văzut nimic care să ne determine să ne adaptăm propria poziție nucleară în acest moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.

Ryder a refuzat să detalieze dincolo de a spune că Statele Unite „nu au niciun motiv să ne ajusteze postura în acest stadiu”.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat al lui Putin, a avertizat că Moscova are dreptul de a răspunde "fără prea multe consultări", în contextul în care tensiunile cu Occidentul cresc din cauza referendumurilor organizate în mari porțiuni din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

”Dacă amenințarea la adresa Rusiei depășește limita de pericol stabilită, va trebui să răspundem. Fără a cere permisiunea nimănui, fără consultări lungi. Și cu siguranță nu este o cacealma”, a spus Medvedev.

Medvedv a mai spus că nu crede că Occidentul ar veni în ajutorul Ucrainei sau ar riposta dacă Rusia ar folosi arme nucleare.

”Imaginați-vă că Rusia este forțată să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, care este periculos pentru însăși existența statului nostru. Cred că nici în această situație NATO nu va interveni direct în conflict.