De-a lungul deceniilor, armata Rusiei a fost prezentată ca fiind una dintre cele mai puternice din lume. Într-adevăr, o armată înarmată nuclear. Ca și cum ar fi vrut să reamintească lumii acest fapt, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat atât rușilor, cât și lumii întregi, parade și exerciții militare, potrivit Deutsche Welle.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

Cu toate acestea, cât de puternică este cu adevărat o armată nu poate fi demonstrat prin pași de defilare în Piața Roșie, ci pe câmpul de luptă. Rușii sunt puși în genunchi acum de o armată mult mai mică din Ucraina - o armată care nici măcar nu exista până acum câțiva ani. Cum se poate așa ceva?

Cât de mare este armata lui Putin?

Pe hârtie, forțele armate ruse susțin că au 1 milion de soldați, iar în viitorul apropiat 1,1 milioane, potrivit lui Margarete Klein de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate. Dar dimensiunea reală este mult mai mică, a declarat ea pentru DW.

O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja folosite în Ucraina, a spus ea. "Acestea au suferit pierderi majore în ceea ce privește soldații uciși sau răniți".

Numărul exact al victimelor este dificil de stabilit, dar serviciile secrete americane consideră că Rusia a suferit cel puțin zeci de mii de morți și răniți.

Ideea că Rusia are rezerve infinite de soldați care pot fi desfășurați este departe de realitate, a declarat George Barros de laInstitutul pentru Studiul Războiului.

El a adăugat că actualul curs al războiului dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse. Scopul, a spus el, al recentului impuls de mobilizare parțială al lui Putin este doar acela de a menține actuala linie de front după toate pierderile.

Analistul Margarete Klein (Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia)

Trimiși pe front fără pregătire sau echipament

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

"Sunt oameni acolo care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", a spus Barros. Această observație a fost susținută de numeroase povești și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Rezerviștii trebuie să fie instruiți și echipați înainte de a fi trimiși la război, a explicat Barros. Cu toate acestea, mulți vor primi acum doar una sau două luni de pregătire, ceea ce este departe de a fi suficient.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, Rusia Foto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Alții sunt chiar trimiși pe front fără nicio pregătire sau echipament, a spus el, adăugând că singurul lucru pe care aceste condiții sunt susceptibile să-l realizeze este creșterea numărului de victime.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare luni arată cum altor noi recruți li se spune la instructaj să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Alte înregistrări arată în ce condiții sunt instruiți recruții ruși care au primit ordine de încorporare. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă a armatei rusești”, notează ironic Dmitri, fondatorul site-ului WarTranslated.

Câte tancuri mai are cu adevărat Rusia?

La începutul invaziei sale pe scară largă din februarie, Rusia avea aproximativ 3.330 de tancuri operaționale (2.840 cu forțele terestre, 330 cu infanteria sa navală și 160 cu forțele sale aeropurtate), potrivit bazei de date Military Balance 2021.

Baza de date include toate tipurile de tancuri utilizate în prezent de armata rusă, în special T-72, T-80 și T-90, precum și modificările acestora.

Potrivit Oryx, un proiect de investigație online care documentează pierderile de echipamente în războiul din Rusia, Rusia a pierdut cel puțin 994 de tancuri până la 1 septembrie.

T-14 „Armata” (captură youtube)

Cu toate acestea, potrivit estimărilor făcute de Conflict Intelligence Team, un monitor online independent al conflictelor armate rusești, baza de date Oryx acoperă aproape 70% din totalul echipamentelor pierdute în luptă de ambele părți, deoarece include doar pierderile complet verificate - nu fiecare vehicul capturat sau distrus este fotografiat și documentat.

Rusia a pierdut cel puțin 220 de tancuri T-72B mai vechi și aproximativ 270 de versiuni T-72B3/M ale calului său de bătaie, modificate în anii 2010.

Bilanțul tancurilor distruse include cel puțin 35 de T-80BVM și peste 20 de tancuri T-90A/M, pe care experții ucraineni le consideră cele mai avansate și mai rezistente tipuri de tancuri rusești.

Cu toate acestea, Rusia are încă la îndemână aproximativ 2.000 de tancuri pregătite de luptă, precum și o cantitate enormă în depozite.

Baza de date Military Balance 2021 spune că depozitele rusești au aproximativ 10.200 de tancuri, inclusiv diverse T-72, 3.000 de T-80 și 200 de T-90.

Acest lucru înseamnă că Rusia ar putea avea aproximativ 17.300 de tancuri produse între sfârșitul anilor 1950 și prezent.

Asta, pe hârtie. În realitate, nimeni - probabil nici măcar Rusia - nu știe cu exactitate câte dintre aceste mii estimate pot ieși de la naftalină și pot fi din nou operaționale.

Tanc modern T90 rusesc, distrus de ucraineni Foto: Armata ucraineana

Câte arme nucleare are Rusia

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, organizația care ține faimosul „Ceas al Apocalipsei”, estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.

Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.

Pe baza imaginilor din satelit și a informațiilor publicate în baza noului tratat START, acordul bilateral între Statele Unite și Rusia privind reducerea și limitarea armelor nucleare, se pare că Rusia are aproximativ 400 de ICBM-uri înarmate cu focoase nucleare, acestea putând transporta la destinație până la 1.185 de focoase.

ICBM-urile sunt organizate în trei armate de rachete care au în total 12 divizii alcătuite din aproximativ 40 de regimente.

Forțele Rachetelor Strategice ale Rusiei folosesc în prezent mai multe tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), ținute atât în silozuri nucleare, cât și desemnate unor platforme de lansare mobile.

Valeri Gherasimov, comandantul Statului Major rus, declara în luna decembrie a anului trecut că 95% din Forțele Rachetelor Stragice rusești sunt permanent pregătite de luptă.

Arsenalul nuclear al Rusiei (FOTO: Bulletin of the Atomic Scientists)

Moscova poate susține încă un front

Șeful Statului Major General al Germaniei, general Eberhard Zorn, declara miercuri într-un interviu pentru Reuters că Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă asta și nu ar trebui subestimat.

El a spus că cea mai mare parte a forțelor terestre ruse ar putea fi blocate în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, "nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război".

De asemenea, Rusia are la dispoziție o forță navală și aeriană, precum și rezerve substanțiale, a atras atenția şeful Statului Major General al Germaniei.

Pe de altă parte, numeroși analiști și servicii occidentale susțin că Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Washington Post.

Poate susține industria de armament a Rusiei războiul?

Potrivit expertului rus în securitate Pavel Luzin, stabilit în Statele Unite, industria de armament a Rusiei nu este în măsură să furnizeze cantități semnificative de provizii pe termen scurt.

Pavel Luzin (foto: twitter Pavel Luzin)

Margarete Klein a adăugat că aceștia folosesc acum arme și gloanțe vechi, care au fost depozitate încă din perioada sovietică.

Apoi, din nou, nu este clar câte dintre aceste arme stocate au fost deja vândute ca urmare a corupției, sau dacă mai sunt măcar în stare de funcționare.

Industria de armament din Rusia nu dispune de microcipurile necesare pentru arme de înaltă precizie și alte piese de schimb, a declarat Klein.

Singurul avantaj pe care Rusia îl are cu adevărat este o populație mai mare la dispoziție pentru a o recruta în armată. Cu toate acestea, după cum a subliniat Barros, o armată are nevoie de mai mult decât de soldați pentru a avea succes.

Mai mult, Ted Galen Carpenter de la Institutul Cato din Washington, spune că Putin dorește în continuare să pună capăt rapid conflictului și că, dacă Ucraina și Occidentul s-ar arăta dispuși să negocieze, Moscova ar veni probabil la masa negocierilor.

surse: Deutsche Welle, ISW,Oryx ,WarTranslated, HotNews.ro