Bocanci, haine groase, dar și hârtie igienică sau covorașe (pentru dormit în tranșee) sunt doar câteva dintre produsele care se strâng în aceste zile pe mai multe canale de Telegram din Rusia pentru a fi donate rezerviștilor ce urmează să fie trimiși pe frontul ucrainean. Corespondenta HotNews.ro a urmărit aceste canale și vă prezentăm câteva exemple de campanii.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, RusiaFoto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Pe mai multe canale de Telegram au fost create grupuri și chat-uri speciale destinate strângerii de bani sau de lucruri, precum haine groase, veste, căști sau produse de igienă, pentru militarii ruși care sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Aceste campanii nu sunt asumate de armată sau de vreo instituție publică din Federație Rusă, ci aparțin unor conturi asociate cu persoane private sau ONG-uri. De asemenea, mesajele nu explică care sunt motivele pentru care armata rusă nu este capabilă să asigure strictul necesar pentru soldații săi.

În plus, tot pe canalele de Telegram au apărut deja mai multe anunțuri asemănătoare în care celor mobilizați li se explică ce trebuie să-și procure înainte să meargă pe câmp de luptă. Explicațiile și lista propriu-zisă de produse este lungă.

Menționăm că, de regulă, aceste grupuri sau anunțuri separate au hashtagul #ZaНаших, care în limba rusă înseamnă „pentru ai noștri”, unde prima literă este “Z”, ce se regăsește și pe tehnica militară a rușilor și pe uniformele acestora.

De exemplu, în această postare se spune că militarii au nevoie de încălțăminte nouă, pentru că actuala nici măcar nu seamănă cu echipamentul unui militar.

„Prieteni, urgent trebuie să asigurăm cinci luptători cu încălțămintea normală. Mâine dimineață mergem o fugă prin magazine. Trebuie cinci perechi. Prețul unei perechi este de aproximativ 5500 (nr.- ruble, aproximativ 470 lei). În aceste condiții acestea se rup peste o săptămână. Haideți să ajutăm băieții”. (sunt indicate datele conturile bancare unde pot fi transferați bani).

„Bună ziua, mulțumesc mult, am adunat bani pentru încălțăminte, dar băieții au nevoie de multe alte. În total sunt 65. Astfel, dacă vreți puteți să cumpărați altceva și să transmiteți mâine dimineață, până la ora 09.00, în Nijnii Novgorod, ulterior ei vor pleca. Așa înțeleg că este nevoie de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)” .

De asemenea, sunt multe anunțuri în care este descrisă lista de produse de igienă, medicamente, dar și butelii de gaz și alte obiecte de uz casnic de care armata rusă nu dispune și din nou este cerut ajutorul oamenilor obișnuiți. Sunt solicitate chiar și o uniformă militară nouă, căști și plase de camuflaj.

“O nouă solicitare! Haine calde (chiloți, șosete, lenjerie de corp, prosoape, cearșafuri) Igiena (șampon, periuțe de dinți și pastă de dinți, lame de ras, cremă pentru și după ras, hârtie igienică, șervețele umede)

Produse alimentare (conserve de carne și pește, tăiței, dulciuri, ciocolate, ceai și cafea)

Medicamente (soluție dezinfectantă, medicamente anti-arsuri, antivirale, etc, vitamine)

Lucruri pentru locuirea în câmpuri (sobe pe lemne/electrice, fierbător 20-25 litri, generatori, materiale pentru izolare termică, lopeți, ferăstraie, plite electrice+butelii de gaz, topoare, ciocane, șurubelnițe, cuie, șuruburi autofiletante, plăci și bare

Echipare (uniforma, căști, teplovizore, tabplete, laterne, baterii, plase de camuflaj)”

„Bună seara, spuneți, vă rog, unde poate fi procurată uniformă militară? Băieților le-a fost dată astăzi uniforma și au spus că în ea le va fi frig. Aici pot fi procurate toate hainele necesare. Ce-i drept, nu știu dacă livrează în Breansk (n.r.- un oraș situat la aproximativ 370 kilometri de Moscova)”.

Sunt și postări mai puțin obișnuite, în care se precizează că armata nu are nevoie de îmbrăcăminte și lenjerie intimă pentru femei, ci haine pentru bărbați, noi sau în starea foarte bună.

„De asemenea! Ce lipsește astăzi ori deloc nu este la punctul: Medicamente (analgezice, antibiotice în pastile, prafuri de la răceală și gripă, diaree, etc. Igiena (șampon, pastă de dinți, rame de ras, șervețele umede/prosoape, săpun, spumă de ras) Cafea! Țigări/brichete Gaz, plite.

Băieți, mare rugăminte! Să nu transmiteți haine și încălțăminte pentru femei, chiloți sau șosete de mâna a doua. La spital (militar - n.r.) este nevoie de pături, costume sportive pentru bărbați, pulovere, maiouri, scurte! Atât! Lenjerie de corp nouă sau în starea foarte bună!

“Pe noi des ne întreabă ce procurăm pentru băieți? Prieteni, noi procurăm tot, de la hârtie igienică, până în uniformă și stație de recepție, unelte, uleiuri și chiar cauciucuri pentru automobile”.

Mai mult, cei care sunt mobilizați în aceste zile după decretul semnat de Putin sunt preveniți de la început că trebuie să se gândească la propriul confort, ca să nu înghețe chiar din primele ore când se vor afla pe front.

Astfel, pe unele canale de Telegram sunt prezentate liste cu un set de lucruri minim necesare pentru cei care vor merge la război, iar în unele cazuri despre aceste lucruri vorbesc chiar militarii în video-uri special înregistrate.

„Informații pentru cei mobilizați și familiile acestora. Înțelegem că capacitățile armate nu vor oferi luptătorilor tot ce au nevoie, ci vor asigura lucruri minime pentru a nu muri de foame și frig și să se simtă mai mult sau mai puțin confortabil. Astfel, trebuie să luăm noi restul. Și așa, în ordine, din cap până în picioare (alegem producătorul în funcție de buget)”, se transmite în mai multe mesaje similare.

Oamenilor le este explicat că o să aibă nevoie de haine groase, câteva seturi de lenjerie intimă, adidași, dar și echipament de protecție, căști și chiar veste. Lista este lungă și mai include medicamente și produse de igienă.

De asemenea, sunt postate mai multe înregistrări video în care militarii ruși cu față acoperită și cu litera “Z” mulțumesc civililor pentru ajutorul adus. De exemplu, acest militar susține că datorită unui asemenea suport el și camarazii săi pot în sfârșit să se încălzească de la un generator.