Un rus care tocmai a fost încorporat ca urmare a deciziei președintelui Vladimir Putin de mobilizare parțială a rezerviștilor din Rusia pentru a-i trimite pe fronturile din Ucraina povestește într-un video că nu a primit niciun fel de instructaj sau vreo pregătire înainte de a fi trimis în Herson pe 29 septembrie.

un proaspat recrut rus se plange ca nu i s-a oferit niciun fel de pregatire pentru a pleca pe frontFoto: Captura video

„Salut tuturor, acesta este Regiment 1 Tancuri. Ni s-a spus oficial că nu va fi nicio pregătire înainte de a ne trimite în zonele de luptă. Comandanții Regimentului au confirmat oficial informația. Pe 29 vom fi trimiși în Herson. Așadar, gândiți și decideți singuri... ce să faceți mai departe”, spune rusul, într-un clip distribuit de Dmitri, fondatorul WarTranslated.

„Fără să facem exerciții de tragere, fără pregătire teoretică. Nimic”, se aude un alt nou recrut.

Într-un alt videoclip care circulă pe rețelele de socializare se vede cum mai mulți ruși se duc la biroul de recrutare pe jos, după ce s-ar fi stricat autobuzul cu care erau transportați.

Jason Jay Smart, corespondent Kyiv Post, notează ironic „Va fi un drum lung până în Ucraina”.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare luni arată cum altor noi recruți li se spune la instructaj să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată în ce condiții sunt instruiți recruții ruși care au primit ordine de încorporare. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă a armatei rusești”, notează ironic Dmitri, fondatorul site-ului WarTranslated.