Numărul rușilor care intră în UE a crescut în urma unei mobilizări parțiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a declarat marți agenția de frontieră a UE Frontex, relatează Reuters.

Rusii trec pe jos granita cu GeorgiaFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

"În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult cu 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia", a spus Frontex într-un comunicat.

Numai în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au sosit în Finlanda, potrivit comunicatului.

„Frontex estimează că trecerile ilegale ale frontierei ar putea crește dacă Federația Rusă decide să închidă granița pentru potențialii recruți”, a spus agenția.

Pentru a scăpa de coloanele de mașini care se întind și pe aproximativ 20 de kilometri, rușii care caută să scape de mobilizarea parțială decisă de Vladimir Putin trec granița spre Georgia pe jos.

Imaginile din satelit oferite de Maxar Technologies arată că duminică erau cozi nesfârşite de maşini pe partea rusă a graniţei cu Georgia, relatează CNN.

Totodată, Ministerul de Interne din Osetia de Nord a anunțat marți că un birou mobil de înregistrare și înrolare militară va fi instalat în curând la punctul de trecere al frontierei către Georgia.

Generalul-locotenent Andrei Sergheev, șeful Ministerului de Interne al republicii, a fost la punctul de trecere a frontierei, unde s-a întâlnit cu șeful poliției, conducerea direcției regionale de pază a frontierei a FSB și cu șefii serviciului vamal, aceștia precizând că traficul este ”în creștere serioasă” la vamă.