O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un lunetist ucrainean încearcă să distrugă un vehicul blindat al armatei ruse folosind o pușcă cu lunetă Snipex Alligator impresionantă.

Pusca Snipex AlligatorFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum lunetistul lovește vehiculul în partea sa frontală însă din filmarea făcută de la distanță nu este clar dacă lovitura a reușit să penetreze blindajul.

Administratorii paginii OSINTtechincal notează însă că blindatul luat la țintă este cel mai probabil un model MT-LB intrat în dotarea forțelor armate sovietice la sfârșitul anilor 1950 sau o versiune modernizată a acestuia și că blindajul de 7-14 milimetru al vehicului poate fi penetrat de muniția folosită de pușca Snipex Alligator la distanța care poate fi observată în înregistrarea video.

Militarii ucraineni au distribuit în ultimele zile mai multe fotografii în care pot fi văzuți cu astfel de puști.

După cum sugerează și fotografiile, pușca Snipex Alligator este o „bestie” de armă.

Ce se știe despre pușca cu lunetă Snipex Alligator

Această armă impresionantă este una de fabricație autohtonă, fiind produsă de XADO, o companie ucraineană fondată în 1991 în orașul Harkov și care în prezent are sedii în mai multe țări, printre care Germania și Olanda.

Snipex Alligator este una dintre cele mai mari și periculoase puști cu lunetă din lume, ea fiind folosită cu precădere de forțele speciale ale Ucrainei.

Cu o lungime a țevii de 1,2 metri, Ea folosește un glonț de 14,5 milimetri și are o rază eficientă de acțiune de până la 2.000 de metri. La o distanță de 1.500 de metri pușca poate penetra un blindaj cu o grosime de 10 milimetri. Ea poate lovi ținte de până la 7.000 de metri distanță însă eficacitatea sa scade semnificativ în aceste cazuri.

Când este complet asamblată pușca are o lungime totală de doi metri și cântărește 25 de kilograme.

Pușca le permite lunetiștilor ucraineni să țintească, după cum se vede de altfel și în înregistrarea video de față, nu doar soldații inamici, ci și vehiculele ușoare ale acestora, echipamentele de comunicații sau depozitele de combustibil.

La fel ca racheta Neptun folosită pentru scufundarea navei-amiral Moskva, pușca Snipex Alligator este una dintre cele mai impresionante arme fabricate în Ucraina.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare mai devreme în cursul lunii septembrie sugerează că ucrainenii au dezvoltat și o dronă maritimă proprie deși acest lucru nu a fost confirmat din surse sigure deocamdată.

Urmărește ultimele evoluții din a 218-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.