Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

Bule de gaze naturale formate la suprafata Marii Baltice dupa exploziile la gazoductele Nord StreamFoto: Handout / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente pe această temă, LIVETEXT:

22:50 Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”.

21:00Internetul abundă de teorii conspiraţioniste privind sabotarea gazoductelor Nord Stream. Dar beneficii reale, măcar indirecte, are doar Moscova, consideră Miodrag Soric, care semnează o opinie în Deutsche Welle.

19:07Rusia a susținut joi că Statele Unite aşteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream pe sub Marea Baltică, un comentariu care escaladează războiul cuvintelor cu Occidentul asupra responsabilităţii acestui prejudiciu încă inexplicabil, notează Reuters.

15:54 Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 1 se vor opri probabil luni, a declarat joi operatorul conductei pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al Nord Stream AG a spus că nu este posibilă nicio previziune privind viitoarea funcționare a gazoductului până când nu vor fi evaluate pagubele.

De asemenea, compania a mai spus că va putea efectua o astfel de evaluare doar după ce va putea ajunge în zonă.

15:47 Rusia continuă să sugereze că americanii sunt vinovați de distrugerile de la conductele Nord Stream.

În cadrul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Statele Unite ar putea să își sporească vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) dacă gazoductele sunt scoase definitiv din uz.

14:42 Stoltenberg subliniază că NATO va răspunde la orice atac asupra infrastructurii esențiale a aliaților:

Sabotajul conductelor Nordstream este foarte îngrijorător. #NATO se angajează să descurajeze și să se apere împotriva atacurilor hibride. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns comun și hotărât.

13:52 Kremlinul a afirmat joi că incidentele de pe marile conducte submarine de gaz ce leagă Rusia spre Germania par a fi acte de "terorism" sponsorizate de stat.

„Acest lucru pare a fi un act de terorism, posibil la nivel de stat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este foarte greu de imaginat că un astfel de act de terorism ar fi putut avea loc fără implicarea unui stat de un anumit fel. Aceasta este o situație foarte periculoasă care necesită o anchetă urgentă", a spus Peskov.

11:53 Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe continuă seria de acuzații ale Moscovei, niciuna sprijinită de vreo dovadă:

„(Incidentele) au avut loc în zonele comerciale și economice ale Danemarcei și Suediei. Acestea sunt țări orientate spre NATO. Sunt țări care sunt complet controlate de serviciile de informații americane.

11:32FOTO. Bancul zilei după exploziile la gazoductele Nord Stream: „50 de ani de politică economică germană”

11:00 Ed Davey, fost ministru al energiei în Marea Britanie și în prezent lider al liberal-democraților, al patrulea partid politic ca mărime din parlamentul britanic, a spus că este probabil ca gazoductul Nord Stream să nu se redeschidă niciodată.

El a declarat la Sky News, într-un interviu, că scurgerile din conducte reprezintă „potențial terorism rusesc".

„Cred că ar trebui să fim foarte îngrijorați. Ascultându-i pe miniștrii polonezi și danezi, aceștia suspectează că acesta a fost un act de terorism rusesc și că este o altă amenințare din partea Kremlinului la adresa aprovizionării cu energie a Europei. Dar trebuie să fim curajoși în fața Rusiei care sprijină Ucraina”, a

10:31 Conductele Nord Stream de sub Marea Baltică ar fi putut fi lovite în cinci moduri, spune reputatul expert naval HI Sutton, care subliniază că, deși incertitudinile sunt inerente în cazul unui război hibrid, suspectul de serviciu este Rusia.

10:30 Rusia continuă să arunce vina în direcția Statelor Unite legat de un posibil atac la gazoductele Nord Stream, iar joi dimineață Ministerul rus de Externe a emis o scurtă declarație în care susține că „incidentul de la Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de informațiile americane”.

Peste noapte, ambasada Rusiei în SUA a postat pe Telegram un mesaj în care atrage din nou atenția asupra „promisiunilor făcute de președintele Biden de a a pune capăt” proiectului Nord Stream 2”:

  • „Remarcăm încercările unor oficiali americani de a da vina pe Rusia pentru incidente. (...) trebuie să fi văzut și activitățile navelor de război americane chiar la locul avarierii infrastructurii rusești, cu o zi înainte. Sau drone și elicoptere zburând acolo. Sau exerciții ale Marinei americane cu explozibili subacvatici care au fost efectuate în aceeași zonă cu ceva timp în urmă.
  • Ceea ce este evident pentru noi este că cei care se gândesc la incident par să uite să pună principala întrebare: cine beneficiază de avarierea conductelor?
  • La rândul nostru, insistăm asupra necesității unei anchete cuprinzătoare și obiective a circumstanțelor atacurilor fără precedent asupra conductelor rusești".

...............................

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă a Suediei, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte de sabotaj și a promis un răspuns "ferm" la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Serviciul de securitate rus FSB a deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional" după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Moscova l-a somat pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor.

„Este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson.

Un cercetător suedez a indicat „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056.

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii.