O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată ce mai găsesc aceștia pe marginea drumului, în cazul de față două tancuri rusești T-80BV abandonate de tanchiștii ruși deși par într-o stare perfectă.

Tancurile T-80 au fost abandonate de militarii rusi desi nu par sa fie avariate in vreun felFoto: Captura video

Analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute notează că tancurile au fost capturate în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei deși nu este clar dacă acestea au fost luate în primire de militarii ucraineni în timpul ofensivei care a spart frontul rusesc de aici sau în lupte mai recente.

Predecesor al modelului T-90, cel mai modern din armata rusă, tancul T-80 este un tanc principal de luptă din generația a doua care a intrat în serviciul forțelor armate sovietice la mijlocul anilor '70, ultimul exemplar fiind fabricat în 2001.

Numeroase fotografii cu vehiculele de luptă capturate de ucraineni după ofensiva din Harkov au apărut pe rețelele de socializare, o parte dintre blindate și tancuri părând într-o condiție cel puțin la fel de bună precum cele două ce pot fi văzute în înregistrarea video de față.

Nu este clar dacă militarii ruși le-au abandonat din cauza lipsei de combustibil sau fiindcă se temeau că vehiculele o să fie ținte ușoare pentru artileria ucraineană ghidată cu ajutorul dronelor.

Ucrainenii afirmă că Rusia este principalul lor furnizor de arme

Alte fotografii și înregistrări video distribuite de forțele armate ucrainene mai devreme în cursul lunii septembrie au arătat de asemenea că soldații Kievului au reușit să captureze în premieră un tanc T-90M, considerat „mândria” industriei de armament a Rusiei.

Tot în luna septembrie armata ucraineană a capturat și un tanc T-62, unul dintre „dinozaurii” armatei ruse, deși acesta pare mai potrivit într-un rol de artilerie semi-mobilă decât pentru acțiuni ofensive pe front.

Mai mulți militari ucraineni care au acordat interviuri presei locale și internaționale au glumit de-a lungul lunilor că armata rusă este principalul furnizor de arme al Ucrainei, dat fiind numărul mare de vehicule și alte echipamente capturate.

Astfel de afirmații au fost făcute și de unii oficiali ucraineni.

La doar o zi după ce au publicat imaginile cu cel mai modern tanc al Rusiei în posesia lor, soldații Kievului au publicat alte fotografii care au arătat și capturarea unui vehicul de comandă și observație la fel de modern care a fost proiectat pentru a fi folosit de lansatoarele multiple de rachete rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 218-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.