Îngrijorați de faptul că frontiera ar putea fi închisă „pentru totdeauna" după ordinul de mobilizare al Moscovei pentru războiul din Ucraina, un număr tot mai mare de ruși susceptibili de mobilizare fug prin Finlanda prin punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, scrie AFP.

Rusii fac cozi imense la granita cu Finlanda pentru a fugi de incoporare in razboiul lui PutinFoto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Dar drumul va deveni și mai complicat după ce Helsinki a decis să închidă granița de la miezul nopții (21.00 GMT) pentru rușii cu vize turistice europene Schengen.

"Eu doar am trecut pe acolo, nu știu cum o vor face alții. Este trist, trist", a declarat pentru AFP Andrei Stepanov, un rus în vârstă de 49 de ani, în legătură cu noile restricții impuse de Finlanda.

"Îmi pare rău pentru ceilalți, sunt deja aproape în închisoare acolo (în Rusia). Acum va fi și mai rău", a deplâns situația bărbatul, în apropiere de granița cu Kazahstanul.

"Suntem deja în spatele unei cortine de fier, acum cortina va fi și mai groasă. Este îngrozitor de neplăcut", a suspinat Aleksander Veselov, un bărbat de 60 de ani din Sankt Petersburg.

Întrebat despre numeroșii ruși care fug de mobilizare, ministrul finlandez de interne Krista Mikkonen a declarat joi că cererile de azil vor fi evaluate de la caz la caz.

„Nu suntem periculoși, nu înțeleg ce amenințare reprezentăm. Fugim de război, suntem împotriva războiului", a declarat Valeri Klepkin, un fost locotenent al armatei ruse, în vârstă de 43 de ani, care a plecat în Finlanda împreună cu partenera sa a doua zi după ordinul de mobilizare.

„Fugind aici, nu mergem pe front. În această situație, e mai multă nevoie de noi aici decât acolo", a declarat el pentru AFP.

De la anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea "parțială", numărul de intrări pe cei 1.300 de kilometri de frontieră terestră aproape s-a dublat, deși miercuri s-a înregistrat o încetinire.

„Acum cred că nu mai contează care este statutul tău. Dacă ești apt să servești astăzi, mâine poți fi în armată", a declarat miercuri pentru AFP Viktor Zaharov, un om de știință în vârstă de 35 de ani.

A părăsit țara împreună cu soția și cei trei copii din Sankt Petersburg. După o escală în Finlanda cu prietenii, a plecat în Israel.

„Sentimentul de libertate nu există încă, din cauza nopților nedormite și a timpului petrecut la împachetat", spune tânărul tată.

În ultimele zile, numărul de intrări zilnice în Finlanda a fost de aproximativ 7-8.000, cele mai multe la Vaalimaa, cel mai sudic post.

Porțile sale gri au devenit un punct de tranzit pentru mii de ruși care se îndreaptă spre exil, ca și în Georgia, Kazahstan sau Turcia.

„Cel puțin eu sunt aici”

Pentru Oleg, proprietarul unui bar din Moscova, cei mai mulți dintre cei care părăsesc țara, ca și el, fug de spectrul "înfricoșător" de a fi prinși în capcană.

Ei se tem „că se va închide pentru totdeauna și că se va termina, că vor trebui să trăiască într-un stat totalitar în care nu vor putea face nimic", a spus el pentru AFP.

Pentru bărbatul de 36 de ani, ordinul de mobilizare este doar "primul semn" al unei închideri a frontierei de partea rusă, pe care o anticipează în zilele următoare.

„Nu pot spune că sunt fericit", a declarat Vadim, un funcționar public din Moscova, care a venit cu autobuzul înainte de anunțul de la Helsinki. „Dar cel puțin sunt aici”.

Și-a părăsit mama și apartamentul, dar speră să se întoarcă mai târziu în Rusia.

„Eram îngrijorat că nu voi putea trece granița, pentru că am auzit despre mulți tineri care au fost luați cu forța și nu au putut pleca din cauza mobilizării", a declarat el miercuri, înainte de a se urca din nou în autobuz.

Înainte de Covid, la Vaalimaa se înregistrau 2,5 milioane de treceri în fiecare an, un număr care a scăzut la 250.000 în timpul pandemiei. În ultimele zile, trecerile au crescut la 90% din nivelul din 2019, potrivit polițiștilor de frontieră.

___