Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi pe 21 septembrie, arată datele oficiale din mai multe ţări, relatează CNN, citat de News.ro.

Rușii au trecut pe jos granița dintre țara natală și Georgia de frica mobilizăriiFoto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Aproximativ 100.000 de ruşi au trecut în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat miercuri Marat Kozheyev, ministrul adjunct de Interne din Kazahstan, potrivit Kazinform, o agenţie de presă deţinută de stat.

Cel puţin 53.136 de persoane au trecut graniţa dintre Rusia şi Georgia în perioada 21-26 septembrie, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul de Interne din Georgia.

Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creştere de peste 30% faţă de săptămâna trecută, a anunţat marţi Agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, Frontex.

Anunţul de mobilizare al lui Putin a stârnit proteste şi un exod al cetăţenilor ruşi din ţară, în timp ce Kremlinul a înăsprit regulile privind evitarea ordinelor militare.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat pe 21 septembrie că vor fi recrutaţi până la 300.000 de oameni cu experienţă militară anterioară.

Numărul ruşilor care fug din ţară pentru a evita recrutarea „depăşeşte probabil” numărul trupelor care au invadat Ucraina în februarie, a anunţat joi Ministerul britanic al Apărării.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că nu ştie numărul persoanelor care au părăsit ţara de la anunţul lui Putin.

Agenţia de presă independentă rusă Novaya Gazeta Europe a citat marţi o sursă din administraţia prezidenţială rusă care a afirmat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a precizat că 261.000 de bărbaţi au fugit din Rusia de la anunţul mobilizării din 21 septembrie.

De asemenea, cetăţenii ruşi au călătorit în Mongolia şi Armenia, ceea ce ar creşte şi mai mult numărul total al ruşilor care au fugit din ţară, inclusiv bărbaţi, femei şi copii.

___