Rachete rusești au lovit sâmbătă instalații energetice și de altă natură din Ucraina, provocând pene de curent în diferite regiuni, a anunțat Kievul, în timp ce autoritățile ruse de ocupație din orașul Herson au cerut civililor să se evacueze.

Soldați ucraineni trăgând cu un mortier contra pozițiilor rusești din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 242 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

07:20Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, poate fi găsit aici.

23:30VIDEO Volodimir Zelenski, în mesajul său de duminică seară: „Există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în partea noastră de Europa şi această persoană este cea care i-a ordonat tovarăşului Şoigu să sune undeva”

Temeri la Kiev cu privire la un atac „sub steag fals” al Rusiei

23:10Ucraina nu pregătește „o bombă murdară”, afirmă Washingtonul ca răspuns la acuzațiile Moscovei

Afirmațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” împotriva forțelor rusești sunt „în mod clar false”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, potrivit AFP.

22:40Ucraina cere interzicerea în toată lumea a canalului rusesc RT, după ce un moderator a îndemnat la înecarea copiilor ucraineni

„Guvernele care încă nu au interzis RT trebuie să vadă acest fragment”, a reacţionat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-o postare pe Twitter, distribuind un fragment din emisiunea de la RT. „Incitarea agresivă la genocid (vom da în judecată această persoană pentru asta) nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare. Interziceţi RT în toată lumea!”, a îndemnat ministrul ucrainean.

21:12Macron: Pacea este posibilă atunci când ucrainenii decid / Pacea nu trebuie să fie „capturată de puterea rusă”

„Pacea este posibilă” în Ucraina atunci când ucrainenii „o vor decide”, a declarat duminică Emmanuel Macron în deschiderea unui summit pentru pace la Roma, potrivit AFP.

20:46Temeri la Kiev cu privire la un atac „sub steag fals” al Rusiei

Kievul a exprimat duminică temeri cu privire la un posibil atac „sub steag fals” din partea Rusiei după ce ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în convorbiri telefonice purtate în aceeaşi zi cu omologii săi din Franţa, Turcia și Marea Britanie că Ucraina ar pregăti un atac cu „bombă murdară” pe teritoriul propriu pentru a da vina pe Rusia, iar Moscova acuză de regulă partea adversă când intenţionează să întreprindă vreo acţiune reprobabilă, scrie agenţia ucraineană de presă Unian.

20:05Mobilizarea lui Putin și Volkssturm – ultima încercare a lui Adolf Hitler de a schimba cursul războiului

În ultimele luni ale celui de-al doilea război mondial, în rândurile rarefiate ale unei armate germane încolțite pe toate fronturile, își fac apariția unități de civili, recrutate în grabă. Volkssturm, sau ‘furtuna poporului’, în traducere liberă, a reprezentat ultima încercare a regimului nazist de a-și prelungi existența.

Rușii își retrag trupele de elită din Herson

19:43Patriarhul Kirill susţine că Rusia ar fi intrat în conflictul ucrainean împotriva propriei sale voinţe

„Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o altă campanie militară, un anumit tip de tensiune. Se pare că mulţi au vrut să şteargă Rusia ortodoxă de pe faţa pământului”, a declarat patriarhul rus într-o predică ţinută duminică în regiunea Nijni Novgorod.

„Dar nu trebuie să se întâmple asta, de aceea, astăzi, rugăciunea noastră specială este pentru autorităţile noastre, pentru armata noastră, pentru preşedintele nostru, pentru toţi cei de care depinde cu adevărat rezultatul acestei bătălii, în care am intrat împotriva voinţei noastre”, a mai afirmat Kirill, un susţinător fervent al campaniei militare ruse în ţara vecină şi al politicilor preşedintelui Vladimir Putin.

19:35Cunoscutul blogger rus Semyon Pegov, deținător al canalului „War Gonzo”, anunță că a fost rănit în Donețk

Semyon Pegov, „jurnalist” militar, blogger și deținător al canalului de Youtube „War Gonzo”, ce are 800.000 de urmăritori, anunță pe pagina sa de Twitter că a fost rănit în Donețk în urma atacurilor ucrainene.

19:10Ziua telefoanelor la Moscova: Șoigu are a doua convorbire cu secretarul american al Apărării Austin în trei zile

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a discutat duminică cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cadrul celei de-a doua convorbiri telefonice în trei zile, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat, citat de Reuters.

18:15Rușii își retrag trupele de elită din Herson / „Rămân doar cei dispensabili” afirmă un oficial ucrainean

Armata rusă își retrage trupele de pe pozițiile de pe râul Dnipro, în sudul regiunii Herson, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN.

Rusia se teme că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară!”/ Telefoanele lui Șoigu

17:55 Preşedintele gigantului industrial ucrainean JSC Motor Sich, Viaceslav Bohuslaiev, a fost reţinut în Ucraina, pentru colaborare şi complicitate cu statul agresor Rusia.

17:10 Serghei Șoigu a discutat la telefon și cu omologul său britanic Ben Wallace

Agențiile ruse de presă relatează, citând Ministerul Apărării de la Moscova, că ministrul Serghei Șoigu a avut duminică o convorbire telefonică cu omologul său britanic, Ben Wallace, cu care a discutat despre situația din Ucraina.

La fel ca în discuția pe care a avut-o anterior cu ministrul francez al apărării, Șoigu i-a spus lui Wallace că Rusia este îngrijorată că Kievul ar putea folosi o „bombă murdară” în conflict - fără a oferi însă dovezi care să susțină sugestia că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă, scrie Reuters.

16:03Vladimir Putin îl felicită „călduros” pe Xi Jinping cu ocazia unui nou mandat în fruntea Chinei şi pledează pentru o întărire a cooperării

15:58 Armata rusă susține că a distrus un depozit cu 100.000 de tone de combustibil pentru forțele aeriene ucrainene, precum și mai multe depozite de muniții și un rezervor de petrol cu motorină pentru vehiculele militare ucrainene.

„Un depozit cu peste 100.000 de tone de combustibil pentru forțele aeriene ucrainene a fost distrus în apropiere de orașul Smela din regiunea Cerkask, în centrul Ucrainei”, a afirmat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de France Presse.

Încă un avion de război căzut peste locuințe în Rusia

15:15Rusia încearcă să întrerupă telecomunicațiile în Herson pentru a împiedica opoziția din oraș să trimită informații către armata ucraineană, potrivit guvernului de la Kiev.

Acest lucru are loc pe fondul retragerii trupelor rusești din vestul regiunii Herson, înaintea unei contraofensive așteptate din partea Ucrainei pentru recucerirea orașului.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Rezistență Națională, administrat de guvern, Rusia a început să demonteze echipamentele de comunicații: „Rușii plănuiesc să lase orașul complet lipsit de comunicații, televiziune și radiodifuziune”.

15:07 Serghei Șoigu spune că Rusia e îngrijorată privind folosirea unei „bombe murdare” de către Ucraina.

O așa-numită bombă murdară (armă radiologică) folosește explozibili convenționali amestecați cu material radioactiv.

14:26 VIDEO Un avion de luptă rusesc s-a prăbușit peste mai multe locuințe din Siberia / Incidentul are loc la doar 6 zile după cel din Krasnodar

14:12 VIDEO Imagini nebunești cu prăbușirea unui Su-25 rusesc, filmate de pe casca pilotului care se catapultează

Rusia susține că se teme de un atac pe teritoriul său

14:00Fost diplomat rus: Vladimir Putin ar sacrifica 20 de milioane de soldați pentru a câștiga / „Nu este inteligent, este doar norocos”

Vladimir Putin ar sacrifica 20 de milioane de soldați ruși pentru a câștiga războiul cu Ucraina și a-și asigura supraviețuirea politică, a declarat pentru Sky News Boris Bondarev, un fost diplomat rus aflat în exil.

13:36 Întreruperi de energie electrică impuse la Kiev după loviturile rusești (operator Ukrenergo)

13:20MApN: Un convoi cu blindate franceze va veni duminică seară în România, pentru grupul de luptă al NATO / Tancurile Leclerc vor sosi luna viitoare

13:19Rusia se teme de un atac al Ucrainei pe teritoriul său: Două linii de apărare construite la Kursk, o alta la Bolgorod

Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina, pentru a face față unui eventual atac al forțelor ucrainene, a anunțat duminică guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, citat de AFP.

De ce rușilor le va fi foarte greu să se retragă cu succes din Herson

13:02 Doi civili au fost uciși în loviturile rusești asupra regiunii estice Donețk, potrivit guvernatorului ucrainean.

Pavlo Kyrylenko a scris pe Telegram că decesele au avut loc în satele Klishchiivka și Torskyi. El a adăugat că autoritățile au descoperit, de asemenea, cadavrele a patru persoane ucise în timp ce zona se afla sub ocupație rusă.

„Fiecare criminal de război va fi pedepsit!", a adăugat el.

12:41Generalul Mick Rayan explică de ce rușilor le va fi foarte greu să se retragă cu succes din Herson: „Sunt multe lucruri care pot merge rău pentru ei”

12:11 Vladimir Putin i-a adresat duminică „cele mai calde felicitări" omologului său chinez Xi Jinping pentru realegerea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez pentru un al treilea mandat.

„Voi fi încântat să continuăm dialogul nostru constructiv și strânsa colaborare ce vizează consolidarea relațiilor de parteneriat cuprinzător și cooperare strategică între statele noastre", a declarat președintele rus, citat într-un comunicat al Kremlinului, urându-i liderului chinez „noi succese (...), sănătate robustă și prosperitate".

Nouă estimare a pierderilor rusești

11:50 Energia electrică a fost restabilită în unele zone în care a fost întreruptă în urma atacurilor rusești de sâmbătă, a declarat Zelenski.

În discursul său de azi-noapte, președintele ucrainean a spus că alimentarea cu energie electrică a fost parțial restabilită în regiunea sudică Odesa și în regiunile vestice Khmelnytsky și Rivne.

„Există raportări pozitive și din alte regiuni.Dar în multe orașe, în multe districte, lucrările de recuperare sunt încă în curs de desfășurare. Încercăm să redăm oamenilor curentul electric cât mai curând posibil", a continuat el.

Zelenski i-a îndemnat pe locuitori să fie atenți în utilizarea energiei electrice și să limiteze utilizarea oricăror aparate care consumă multă energie. (The Guardian)

11:39Armata ucraineană a anunțat noua estimare a pierderilor rusești din ultima zi: 400 de soldați, 5 tancuri, 18 blindate de luptă, 14 piese de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, 2 elicoptere, 20 de drone și 18 diferite vehicule, plus 21 de rachete de croazieră doborâte:

Ce riscă Lukașenko dacă trimite trupe în Ucraina?

11:06 VIDEO „12 lupi flămânzi”: Atac-model al unui pluton din Legiunea Georgiană, sprijiniți de un tanc, contra unei poziții rusești

10:55Ce riscă Lukașenko dacă trimite trupe în Ucraina / Ar putea Putin să-i forțeze mâna?

Există un obstacol deloc neglijabil de-a lungul axei Minsk-Moscova: Belarus nu și-a trimis propriile trupe la luptă. În ultimele zile, semnele au indicat o creștere a tensiunii de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Belarus, iar Lukașenko a trimis forțe speciale în regiune.

09:54 Forțele ucrainene au doborât peste noapte 16 drone kamikaze, transmite Kyiv Independent.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că 14 drone kamikaze „Shahed-136" de fabricație iraniană au fost doborâte în regiunea Nikolaev în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Alte două drone kamikaze au fost distruse în regiunile de est și de nord ale Ucrainei.

Ce dezvăluie „Linia Wagner” despre planurile rușilor

09:05 Evaluarea de duminică dimineață a ministerului britanic al apărării se concentrează pe așa-numita „Linie Wagner”:

  • La 19 octombrie, Yevgeny Prigozhin, proprietarul Wagner Group, a afirmat online că echipa sa de ingineri construiește o vastă „Linie Wagner" fortificată de apărare în regiunea ocupată Lugansk și a postat o hartă care arată amploarea planificată a proiectului.
  • Imaginile au arătat o secțiune de sisteme de apărare antitanc și de tranșee nou construite la sud-est de Kreminna, în regiunea Lugansk.
  • Dacă planurile sunt la fel de ample precum susține Prigozhin, lucrările vizează probabil integrarea râului Siversky Donețk în zona defensivă, urmând parțial Linia de Control din 2015.
  • Proiectul sugerează că Rusia face un efort semnificativ pentru a pregăti apărări în profunzime în spatele actualei linii de front, probabil pentru a descuraja orice contraofensivă rapidă a Ucrainei.

G7 condamnă răpirea directorilor centralei Zaporojie

08:52 Un fost proprietar al unui prestigios constructor de motoare de avion din centrul Ucrainei a fost reținut sub acuzația de trădare, a anunțat sâmbătă presa ucraineană, citând surse din domeniul securității.

Viaceslav Boguslaev, „directorul onorific" al companiei Motor Sich din Zaporojie, a fost reținut și a fost dus la Kiev.

Surse din domeniul securității au declarat că Boguslaev, un fost membru al parlamentului, este suspectat că a colaborat cu forțele rusești care au ocupat zone din patru regiuni ucrainene, inclusiv Zaporojie.

Moror Sich este un cunoscut producător de motoare de aeronave și turbine industriale. Anul trecut, autoritățile ucrainene au blocat încercările unor companii chineze de a prelua firma. (Reuters)

08:45 Grupul celor șapte națiuni industrializate (G7) a condamnat răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare din Zaporojie și a cerut revenirea imediată la un control deplin al centralei de către Ucraina.

08:32 Ucraina a doborât un al doilea elicopter de atac rusesc sâmbătă, notează Kyiv Independent.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că unitățile de rachete antiaeriene au doborât un alt elicopter Ka-52 în sudul Ucrainei sâmbătă. Anterior, sâmbătă, ucrainenii anunțaseră că au doborât un Ka-52 Alligator în districtul Beryslav din Herson.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de un „atac masiv” cu 36 de rachete trase asupra țării sale în noaptea de vineri spre sâmbătă.
  • Loviturile rusești asupra unor instalații energetice din întreaga țară au lăsat peste un milion de gospodării din Ucraina fără electricitate, a spus sâmbătă Kyrylo Timoșenko, adjunct al biroului prezidențial.
  • Premierul ucrainean Denis Şmihal a avertizat împotriva unui „nou tsunami al migraţiei” dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa
  • Autoritățile ruse din Herson au cerut sâmbătă tuturor civililor să părăsească „imediat" orașul din cauza ofensivei forțelor Kievului.
  • Spania va trimite „în lunile următoare” mai multe avioane de vânătoare în România și Bulgaria pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul de est al NATO.
  • Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că trupele sale au avansat și i-au alungat pe ruși din localitățile Charivne și Chkalove din regiunea Herson.
  • Teheranul a criticat vehement apelul lansat de Franța, Germania și Marea Britanie pentru ca ONU să investigheze acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina.
  • Conor Kennedy, nepot al fostului președinte american John F. Kennedy, a dezvăluit că s-a înrolat în secret și a luptat în cadrul Legiunii Internaționale din Ucraina.
  • Institutul pentru Studiul Războiului a spus sâmbătă dimineață că a început retragerea rușilor din vestul regiunii Herson. Forțele rusești intenționează probabil să continue această retragere în următoarele câteva săptămâni, dar ar putea avea dificultăți în a se replia în mod ordonat dacă forțele ucrainene aleg să atace.

----------------