Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, va intra duminică seară în România, pe la Nădlac, a anunțat MApN.

Convoi de vehicule blindate franceze trimis în RomâniaFoto: Francois Nascimbeni / AFP / Profimedia Images

Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

Franța își va consolida prezența militară pe flancul estic al NATO prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România, a anunțat pe 11 octombrie ministrul său pentru Forțele Armate

Klaus Iohannis a salutat decizia Președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România. „Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a scris Iohannis pe Twitter.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

Franţa şi Belgia confirmau în februarie că vor desfăşura unităţi militare în România pentru a constitui un grup tactic al NATO, relata atunci AFP.

În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa va desfăşura în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat atunci şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard.

În luna martie, președintele Klaus Iohannis spunea ”NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România”.

----------------