Franța își va consolida prezența militară pe flancul estic al NATO prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România în următoarele săptămâni, a anunțat marți ministrul său pentru Forțele Armate, relatează AFP.

Tancuri LeclercFoto: DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia

22:37 Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat decizia Președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate și a unui escadron de tancuri Leclerc.

„Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a scris Iohannis pe Twitter.

„Această decizie a președintelui Emmanuel Macron de a „spori poziția noastră defensivă pe flancul estic al Europei” a fost luată „având în vedere situația de pe flancul estic al NATO” și „violenței luptelor din Ucraina”, a argumentat Sébastien Lecornu în timpul unei audieri în fața Comisiei de Apărare a Senatului.

Parisul se pregătește să-și dubleze forța la fața locului în noiembrie, potrivit unei surse militare, cu o duzină de blindate și o duzină de tancuri Leclerc.

„Vom continua, de asemenea, să ne consolidăm postura de apărare în Lituania”, cu desfășurarea avioanelor de luptă Rafale pentru a asigura poliția aeriană, „și în Estonia unde va fi desfășurată o companie de infanterie ușoară întărită” în 2023 echipată cu vehicule Griffon, adică o sută oameni suplimentari, a adăugat ministrul francez pentru forțele armate.

Franţa şi Belgia confirmau în februarie că vor desfăşura unităţi militare în România pentru a constitui un grup tactic al NATO, relata atunci AFP.

În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa va desfăşura în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat atunci şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard.

În luna martie, președintele Klaus Iohannis spunea ”NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România”.

”Vrem să discutăm despre consolidarea Flancului Estic. Avem deja o veste foarte bună. Conform secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat. Franța va fi națiune cadru, sigur vor fi negocieri pentru a decide cine mai trimite trupe în cadrul grupului”, a declarat Iohannis.

”Românii pot sta liniștiți. România este apărată de cea mai mare alianță”, a mai spus el.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că aliații sporesc securitatea în jurul instalațiilor cheie și vor lua măsuri suplimentare pentru a ne consolida reziliența și a ne proteja infrastructura critică.

„Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, a avertizat marți Stoltenberg.