Vladimir Putin ar sacrifica 20 de milioane de soldați ruși pentru a câștiga războiul cu Ucraina și a-și asigura supraviețuirea politică, a declarat pentru Sky News Boris Bondarev, un fost diplomat rus aflat în exil.

Boris BondarevFoto: Captura SkyNews

Boris Bondarev, care a părăsit misiunea permanentă a Rusiei la Națiunile Unite de la Geneva din cauza războiului, a declarat pentru Sky News că „norocul domnului Putin s-a terminat”.

„Cred că cei 20 de ani în care a fost la putere au fost foarte norocoși pentru el. Nu este inteligent, este doar norocos. Acum cred că norocul lui s-a terminat”, a spus el.

Bondarev, care a lucrat în domeniul dezarmării nucleare, a descris nivelul de disperare al lui Putin - spunând că este pregătit să vadă mai mult de o zecime din populație ucisă în conflict.

„După ce va pierde războiul, el va trebui să explice elitelor sale și populației sale de ce este așa și s-ar putea să întâmpine unele probleme în a explica acest lucru. Iar după aceea s-ar putea să existe o opoziție care să încerce să îl dea jos sau va încerca să își epureze subordonații pentru a găsi unele persoane care ar putea fi învinuite pentru toate aceste probleme. Va fi o perioadă de agitație internă”, spune Bondarev.

”Nu ar trebui să aveți nicio îndoială, el ar putea sacrifica 10 sau 20 de milioane de ruși doar pentru a câștiga acest război doar pentru a-i măcelări pe toți ucrainenii, pentru că este o chestiune de principiu. Este o chestiune de supraviețuire politică pentru el. Trebuie să înțelegeți că, dacă va pierde războiul, va fi sfârșitul pentru el”, explică fostul diplomat.

El a recunoscut că nu a crezut că președintele Putin va începe în mod serios războiul înainte ca acesta să se întâmple.

Despre amenințarea nucleară: Nu luați prea ușor aceste amenințări

În timp ce oficialii serviciilor de informații avertizează că Kremlinul ar putea plănui un atac nuclear în Marea Neagră, Bondarev susține că nu este o amenințare care ar trebui trecută ușor cu vederea.

„Cred că pot exista unele planuri de a desfășura cumva arme nucleare în timpul acestui război din Ucraina. Occidentul, cred, trebuie să fie consecvent pentru a-l înlătura pe Putin, pentru că atâta timp cât el și regimul său sunt încă la putere în Rusia, amenințarea unui război nuclear nu va pleca nicăieri.”, spune Bondarev.

El a adăugat că liderul rus se folosește de butonul nuclear pentru a obliga alte țări să facă ceea ce vrea el ceea ce, în opinia sa, reprezintă un „nou nivel al istoriei armelor nucleare” și o „evoluție foarte periculoasă”, potrivit Sky News.

Cine este Boris Bondarev, diplomatul care a spus: „Niciodată nu mi-a fost așa rușine de țara mea”

Boris Bondarev, în vârstă de 41 de ani este un fost diplomat rus care a lucrat pentru misiunea permanentă a Rusiei la Oficiul Națiunilor Unite din 2002, iar din 2019 la Geneva.

Pe 23 mai 2022, Boris Bondarev și-a anunțat demisia în semn de protest față de războiul din Ucraina.

„Pe parcursul celor 20 de ani ai carierei mele diplomatice am fost martorul a diferite viraje în politica noastră externă, dar niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea ca în 24 februarie 22” , când Rusia a invadat Ucraina, a scris Boris Bondarev.