A început retragerea rușilor din vestul regiunii Herson, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare. Forțele rusești intenționează probabil să continue această retragere în următoarele câteva săptămâni, dar ar putea avea dificultăți în a se replia în mod ordonat dacă forțele ucrainene aleg să atace.

Rușii își pregătesc plecarea din HersonFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a spus vineri că forțele rusești transferă în mod „destul de activ" muniții, echipamente militare și unele unități de pe malul vestic al fluviului Nipru pe cel estic prin intermediul unor feriboturi.

Armata ucraineană a adăugat că forțele ruse au adus 2.000 de bărbați nou mobilizați pentru a menține linia frontului și continuă să bombardeze pozițiile ucrainene, probabil în încercarea de a-și acoperi retragerea.

Oficialii militari ucraineni au raportat că administrația de ocupație rusă pregătește evacuarea specialiștilor aduși din Rusia, a colaboratorilor ucraineni și a sistemului bancar din Herson.

Administrația de ocupație rusă din Beryslav și facilitățile umanitare din orașul Herson ar fi încetat, de asemenea, operațiunile.

Rușii trebuie să lase în urmă un detașament de profesioniști, pregătiți să moară

Retragerea rusă din vestul Hersonului are nevoie de un detașament rus care să fie păstrat pe linia de contact pentru a o apăra împotriva atacurilor ucrainene, pentru a proteja forțele rusești pe măsură ce se retrag.

Un astfel de detașament trebuie să fie bine antrenat, profesionist și pregătit să moară pentru compatrioții săi pentru a-și îndeplini eficient această sarcină.

Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Statului Major General ucrainean, generalul de brigadă Oleksiy Hromov, a apreciat joi că este posibil ca liderii militari ruși să retragă „cele mai capabile de luptă unități" din partea stângă a regiunii pe malul drept al râului Dnipro și să lase soldați mobilizați pentru a acoperi retragerea.

Bloggerii militari ruși susțin că informația că unități de elită precum VDV și pușcașii marini sunt înlocuite de mobilizați neantrenați în Herson este falsă.

Dacă evaluarea lui Hromov este corectă, atunci forțele rusești au creat condițiile pentru ca retragerea rusă să se transforme într-o debandadă.

Ar putea avea loc o nou ofensivă ucraineană ca în Harkov

Este foarte puțin probabil ca rezerviștii nou mobilizați și slab pregătiți ai Rusiei să reziste unui contraatac ucrainean dacă forțele ucrainene ar alege să atace și să urmărească forțele care se retrag.

Colapsul unui detașament de rezerviști mobilizați rămas în contact ar duce probabil la o descindere ucraineană de aceeași amplitudine cu ofensiva contra forțelor rusești din Harkov.

Oficialii ruși nu vor să spună dacă Vladimir Putin a ordonat sau nu o retragere din Herson și probabil continuă să pregătească spațiul informațional pentru un astfel de colaps, așa cum a evaluat anterior ISW.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat vineri o întrebare directă a reporterilor referitoare la probabila retragere și a cerut presei să solicite informații la Ministerul Apărării.

Un blogger militar rus a spus vineri că forțele rusești „vor primi vești proaste din regiunea Herson" în săptămâna următoare și că „în noiembrie va fi foarte, foarte greu".

Trupele lui Putin vor încerca probabil să arunce în aer barajul Kakhovka

Forțele rusești vor încerca probabil să arunce în aer barajul de la Centrala Hidroelectrică Kakhovka pentru a-și acoperi retragerea și pentru a împiedica forțele ucrainene să urmărească forțele rusești mai profund în regiunea Herson.

Forțele rusești vor da aproape sigur vina pe Ucraina pentru atacul asupra barajului, așa cum a evaluat anterior ISW.

Ucraina nu are niciun interes material în aruncarea în aer a barajului, care ar putea inunda 80 de orașe ucrainene și ar putea strămuta sute de mii de oameni, afectând în același timp aprovizionarea cu energie electrică a Ucrainei, care deja este deficitară.

Cu toate acestea, Rusia are toate motivele să încerce să ofere acoperire forțelor sale în retragere și să lărgească Niprul, pe care forțele ucrainene ar trebui să îl traverseze pentru a-și continua contraofensiva.

Moscova are nevoie de o zonă tampon pentru a proteja Crimeea

Orice afirmație conform căreia forțele rusești nu ar arunca în aer barajul din cauza preocupărilor pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei este absurdă.

Crimeea a supraviețuit fără acces la canalul care curge din Nipru de când Rusia a invadat-o și anexat-o în mod ilegal în 2014 și până la redeschiderea canalului în urma invaziei rusești din februarie 2022.

Oficialii ruși și-au demonstrat capacitatea de a aproviziona pe termen nelimitat Crimeea cu apă fără să aibă acces la canal.

Forțele ruse vor încerca să controleze estul regiunii Herson nu pentru apă, ci mai degrabă pentru a oferi o zonă tampon care să permită protejarea Crimeei și să împiedice forțele ucrainene să aibă peninsula în raza de acțiune a artileriei.

Factorii de decizie ruși ar putea considera că aruncarea în aer a barajului le va permite să păstreze această zonă tampon.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri că aruncarea în aer a barajului ar putea întrerupe aprovizionarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei și ar reprezenta un risc serios pentru centrala nucleară Zaporojie, care se află în amonte de baraj. Centrala ZNPP se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a-și răci instalațiile.