Armata rusă își retrage trupele de pe pozițiile de pe râul Dnipro, în sudul regiunii Herson, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN.

Război în Ucraina: steagul ucrainean flutură pe o stradă din localitatea eliberată Vîsokopillea, din regiunea HersonFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

„Își mută unitățile de elită și ofițerii de pe malul vestic, lăsându-i doar pe cei care sunt mobilizați și dispensabili”, a declarat duminică Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Continuăm să mutăm linia frontului. Dar ei sunt ferm încolonați în spatele liniei lor defensive și încearcă să își concentreze forțele pe malul estic”, afirmă Humeniuk.

Herson - o poartă de acces către Crimeea, în apropiere de Marea Neagră - a fost anexat de Rusia luna trecută, pe fondul unei largi condamnări internaționale.

În acest weekend, liderii susținuți de Kremlin au ordonat locuitorilor să evacueze orașul. Forțele rusești se luptă să reziste unei contraofensive ucrainene care se apropie.

Rusia susține că nu a pierdut teren în fața Ucrainei în Herson, dar evacuează civilii pentru propria lor siguranță, mutându-i spre est.

„Evacuarea orașului Kherson continuă. Oferim asistență maximă tuturor celor care călătoresc în partea de est a regiunii Herson și altor subiecți ai Federației Ruse”, a declarat duminică Kirill Stremousov, un oficial numit de Rusia în Herson.

Ucraina acuză Rusia că a creat „isterie” ca justificare pentru a îndepărta cu forța locuitorii.

----------------