Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marţi că nivelul evaziunii fiscale în România este foarte mare, ceea ce afectează considerabil încasările la bugetul statului, informează News.ro. ”10% din PIB vi se pare puţin? 32 - 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a spus Câciu în emisiunea România Politică de la Prima News.

Evaziune fiscalaFoto: freepik.com

”Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puţin? 32 - 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român.

„Haideţi să ne facem treaba. (...) Dacă digitalizarea ANAF continuă aşa cum a început, eu zic că da”, a spus ministrul, întrebat dacă ne vom încadra în acest procent până la finalul anului.

Ministrul Investiţiilor a mai spus că „dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane”

„Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem”, a completat el, arătând că se referă la subiectivism, pentru că ”realitatea ne spune că evaziunea fiscală rămâne constantă”.