Spania va trimite „în lunile următoare” mai multe avioane de vânătoare în România și Bulgaria pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul de est al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a aliaţilor în faţa invaziei ruse din Ucraina, informează AFP.

Avion de vânătoare EF-18AM Hornet al Forțelor aeriene spanioleFoto: Malcolm Haines / Alamy / Alamy / Profimedia

Madridul va trimite astfel - spre sfârșitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie - în Bulgaria şase avioane de luptă Eurofighter cu 130 de militari, care vor realiza „misiuni de antrenament de poliţie aeriană”, a indicat sâmbătă un comunicat al Ministerului spaniol al Apărării.

Iar, din decembrie până la finalul lunii martie 2023, o altă „desfăşurare” este prevăzută în România, cu opt avioane de vânătoare F-18M şi tot cu 130 de membri ai forțelor aeriene.

De asemenea, un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă” este desfăşurat din 17 octombrie în România, la baza de la Schitu, şi până la sfârşitul lui martie 2023 (sau până la sfârşitul lui iunie 2023), mai precizează comunicatul.

Acest radar, activ 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte, permite „controlarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO” datorită celor 38 de militari trimişi pentru a-l opera.

Spania participă în acest fel la efortul de „reacţie şi descurajare” al Alianței, se explică în comunicat, care mai precizează că este vorba de „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forţelor aeriene”.

Din februarie 2022 şi începutul războiului din Ucraina, Spania a trimis deja 12 avioane de luptă în Bulgaria, Lituania şi Estonia, menționează AFP.