Rușii au tras 36 de rachete asupra Ucrainei sâmbătă, cele mai multe asupra infrastructurii energetice, forțele de apărare spunând că au doborât 18 dintre ele. Efectele au fost totuși enorme, operatorul Ukrenergo spunând că ar putea fi vorba de daune comparabile cu cele din urma atacurilor din 10-12 octombrie. În același timp, forțele Kievului continuă ofensiva din regiunea Herson, unde rușii par să pregătească o retragere pe malul estic al Niprului.

Razboi UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 241 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

08:25Noul material LIVE, cu evenimentele de duminică, poate fi găsit aici

00:00VIDEO Pentru prima dată în ultimii 80 de ani, SUA a adus în România trupele de elită din Divizia 101 Aeropurtată

Postul CBS a realizat un reportaj din România cu trupele de elită ale SUA din Divizia 101 Aeropurtată, cunoscută sub numele de „Screaming Eagles”.

22:30 Rusia afirmă că bombardamentele ucrainene au ucis doi civili într-o așezare din apropierea graniței

Doi civili au murit în regiunea rusă Belgorod - în apropiere de granița de est a Ucrainei - după ce forțele ucrainene au bombardat zona, a declarat un oficial local. Primarul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a mai afirmat că atacul a lăsat fără curent electric mii de locuitori din zonă, potrivit CNN.

21:55 Rusia atacă rețeaua electrică a Ucrainei înainte de iarnă

Mai mult decât bazele militare sau nodurile de transport, în ultimele săptămâni, Rusia a bombardat rețelele de distribuție a energiei electrice și de încălzire din Ucraina.

La câteva săptămâni de la venirea iernii, raidurile rusești cu rachete și drone lovesc centrale termice, substații electrice, transformatoare și conducte. Rezultatul: întreruperi permanente de energie electrică, stații de pompare a apei dezactivate și întreruperi generalizate ale internetului, potrivit CNN.

„Acesta este un act terorist planificat cu ajutorul unor experți ruși competenți în domeniul energiei, care urmărește să oprească sistemul energetic al Ucrainei. Adică, să realizeze o pană de curent completă în țară”, a declarat vineri Oleksandr Harșenko, directorul general al Energy Research Center din Kiev.

21:15 Statul Major al armatei ucrainene anunță sâmbătă că trupele sale au avansat și i-au alungat pe ruși din localitățile Charivne și Chkalove din regiunea Herson.

20:20Forțele armate ucrainene au capturat de la militarii ruși un obuzier autopropulsat aproape nou

2S19 Msta este un obuzier autopropulsat de 152,4 mm proiectat de Uniunea Sovietică, care a intrat în serviciu în 1989 ca succesor al lui 2S3 Akatsiya. Vehiculul are trenul de rulare al lui T-80, dar este alimentat de motorul diesel al lui T-72.

19:55 Iranul neagă încă o dată că ar fi furnizat drone Rusiei, în timp ce Ucraina aduce acuzații penale

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a negat acuzațiile SUA și ale Occidentului potrivit cărora Iranul furnizează drone Rusiei, reluând dezmințirile altor oficiali de la Teheran și de la Moscova, potrivit CNN.

"Condamnăm acuzațiile privind furnizarea de drone Rusiei în războiul din Ucraina. Suntem împotriva războiului oriunde în lume", a declarat Abdollahian sâmbătă, potrivit agenției semioficiale iraniene de știri Tasnim.

Comentariile ministrului de externe au fost făcute în contextul în care Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat proceduri penale pentru a identifica orice persoană implicată în furnizarea de drone iraniene și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia.

19:31Spania trimite 14 avioane de vânătoare în România și Bulgaria pentru a întări scutul aerian pe flancul de est al NATO

Zelenski acuză Moscova de un „atac masiv” cu 36 de rachete

18:45 Pagubele provocate de bombardamentele de sâmbătă sunt unele dintre cele mai grave din această lună

Pagubele provocate de valul de atacuri de sâmbătă asupra instalațiilor energetice ucrainene sunt similare - sau ar putea fi mai grave - decât atacurile rusești de la începutul lunii, a declarat agenția energetică de stat.

Pe canalul său Telegram, compania de utilități Ukrenergo a comparat impactul barajului cu consecințele atacurilor din perioada 10-12 octombrie, care au redus capacitatea de generare a energiei electrice a țării cu aproximativ 30%, potrivit CNN.

18:15 Armata ucraineană spune că a doborât 18 rachete de croazieră în timpul atacurilor rusești asupra infrastructurii

Forțele aeriene ale țării au declarat că "18 rachete de croazieră inamice au fost distruse de aviație, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc", potrivit CNN.

"În plus, rușii au atacat de pe navele din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. În total, 16 lansări", potrivit Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainei.

17:15 Zelenski acuză Moscova de un „atac masiv” cu 36 de rachete

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat sâmbătă Moscova de un „atac masiv” cu 36 de rachete trase asupra țării sale în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit AFP.

16:50 Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, spune că Moscova încearcă să „provoace un nou val de refugiați” ucraineni spre Europa prin atacurile ce țintesc „infrastructura critică” din țară.

Ucraina a doborât un elicopter de atac rusesc

16:40Populația ucraineană este pregătită să sufere pene de curent în timpul iernii, afirmă ministrul infrastructurii

Populația Ucrainei este "pregătită să sufere" printr-o iarnă potențial întunecată și rece, atâta timp cât trupele rusești ocupă în continuare teritoriul Ucrainei, a declarat vineri ministrul infrastructurii țării pentru CNN.

"Toată lumea simte că armata noastră pe câmpul de luptă câștigă", a declarat Oleksandr Kubrakov pentru CNN. Dar ei înțeleg, de asemenea, că atacurile asupra infrastructurii au ca scop să complice viața oamenilor, a mai spus el.

16:10Atacurile cu roiuri de drone în Ucraina prefigurează „războiul viitorului” / Ce ne spune noua strategie a Rusiei?

Dronele au fost utilizate pe scară largă de ambele părți ale conflictului din Ucraina, dar luni dimineață s-au înregistrat primele atacuri rusești care au desfășurat roiuri de aeronave.

15:54 Autoritățile ruse din Herson au cerut sâmbătă tuturor civililor să părăsească „imediat" orașul din cauza ofensivei forțelor Kievului.

„Toți rezidenții civili din Herson trebuie să părăsească imediat orașul", a transmis administrația regională de ocupație pe Telegram, invocând o „situație tensionată pe linia frontului" și „pericolul crescut de bombardamente masive".

Evacuările peste fluviul Nipru, către malul estic, au început încă de miercuri. (AFP)

15:37 Ucraina a doborât un elicopter de atac rusesc în regiunea Herson, afirmă partea ucraineană, potrivit Lyiv Independent.

Elicopterul Ka-52 Alligator a fost doborât pe sâmbătă în districtul Beryslav din regiune, a raportat comandamentul operațional de sud al Forțelor Aeriene ucrainene.

Ministerul ucrainean al apărării susține că trupele ruse au pierdut până acum 243 de elicoptere, dar există confirmări vizuale doar pentru 54, potrivit Oryx.

Moscova vrea să genereze un nou „tsunami migraționist”, spune Kievul

15:16Premierul ucrainean Denis Șmihal a avertizat asupra unui „nou tsunami migraționist” dacă Rusia va continua atacurile asupra infrastructurii civile din țara sa, într-un interviu care va fi publicat duminică, notează AFP.

Denis Șmihal a acuzat Moscova că vrea să „arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară”, potrivit unor extrase din interviul său acordat ziarului german de duminică Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„Dacă nu mai există energie, electricitate și apă în Ucraina, acest lucru poate declanșa un nou tsunami al migrației”, a spus el.

14:52 Zelenski a felicitat-o pe Meloni, noul premier al Italiei, într-un mesaj postat pe Twitter:

„Felicitările mele pentru Giorgia Meloni, prima femeie premier a Italiei. Îi doresc noului guvern să răspundă cu succes la toate provocările actuale. Aștept cu nerăbdare continuarea unei cooperări fructuoase pentru a asigura pacea și prosperitatea în Ucraina, Italia și în lume!”

14:32 Au fost semnalate conflicte între soldații ruși și cei belaruși în Belarus, afirmă armata ucraineană, citată de Kyiv Independent.

Statul Major General nu a oferit detalii sau dovezi care să susțină afirmația, dar a adăugat că ciocnirile ar fi avut legătură cu „atitudinea insolentă a rușilor față de belaruși".

14:07 Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale au respins tentativele de ofensivă ucraineană în regiunile Lugansk, Donețk și Herson.

Moscova a afirmat că forțele sale au împiedicat o încercare a Ucrainei de a străpunge linia sa de apărare în regiunea Herson prin așezările Piatykhatky, Suhanove, Sablukivka și Bezvodne. (Reuters)

Ucraina spune că ziua de sâmbătă a venit cu bombardamente masive

14:03 Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că Ucraina este astăzi „lovită masiv" de forțele rusești.

Postând pe Telegram, Kubela a spus că zona Kievului se află la a treia alertă aeriană a zilei din cauza bombardamentelor rusești:

„Încă de dimineață, inamicul a atacat masiv Ucraina. Regiunea Kiev continuă să apere capitala. Forțele de apărare aeriană au doborât mai multe proiectile inamice. Pericolul nu a trecut. Alerta aeriană continuă. Rog pe toată lumea să rămână în adăposturi și să-și păstreze calmul!” (The Guardian)

13:58Povestea unei prizoniere ucrainence: Eram torturate cu ciocane, curent electric sau simularea înecului

Luni, 108 femei au fost eliberate din captivitate în Rusia ca parte a unui astfel de schimb. Unele dintre aceste femei ucrainene au afirmat că au fost maltratate brutal de către răpitorii lor - inclusiv tortură prin șocuri electrice și simularea înecului, potrivit CNN.

12:52Ultima estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 320 de soldați, 6 tancuri, 8 blindate de luotă, 5 piese de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, un avion, 16 drone, 1 echipament special și 15 vehicule și autocisterne:

Ucraina nu vrea să se mai dea atenție dronelor Bayraktar

12:38 Dronele turcești Bayraktar lucrează cu succes pentru victoria Ucrainei, în ciuda zvonurilor că au fost distruse de ruși, a spus Aleksei Arestovici, consilier al biroului prezidențial al lui Zelenski.

Ucraina evită să acorde o atenție prea mare dronelor Bayraktar, a spus Arestovici în informarea sa zilnică privind războiul, menținând și că Yermak, șeful biroului prezidențial, a vizitat luna trecută uzina Bayraktar.

12:29Teheranul, iritat de ideea unei investigații ONU privind dronele furnizate Rusiei: „Nu vom ezita să apărăm drepturile nobilului popor iranian”

12:18Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o serie de rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană deasupra capitalei.

„Mai multe rachete care zburau spre Kiev au fost doborâte de forțele de apărare aeriană din regiune. Mulțumim apărătorilor noștri! Alerta aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi, aveți grijă de siguranța voastră. Economisiți energia electrică și înțelegeți limitele furnizării acesteia. Să rămânem uniți”, a scris el pe Telegram.

Dezvăluire: Nepotul lui JFK a luptat în Ucraina

12:05 Ucraina: Noi lovituri rusești provoacă întreruperi de energie electrică în mai multe regiuni

Forțele ruse „au efectuat un nou atac cu rachete asupra instalațiilor energetice ale principalelor rețele din regiunile vestice ale Ucrainei”, a explicat Ukrenergo pe rețelele de socializare, adăugând că „amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăși consecințele atacului din 10-12 octombrie”.

11:50 Sâmbătă, Iranul a condamnat ferm un apel al Franței, Germaniei și Marii Britanii pentru ca ONU să investigheze acuzațiile potrivit cărora Rusia a folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina, a anunțat sâmbătă agenția oficială de știri IRNA, care a citat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Nasser Kanaani a susținut că apelul de vineri al așa-numitului grup de țări E-3 a fost „fals și lipsit de temei" și că acesta a fost „respins și condamnat cu fermitate".

11:41Nepotul lui John F. Kennedy dezvăluie că a luptat contra rușilor în Ucraina: O singură persoană de acolo a știut cine sunt / Am fost pe frontul de nord-est.

Putin pare „mult mai maleabil și mai deschis la negocieri"

11:35 „Putin, mult mai maleabil”: Caută Rusia o cale de ieșire din războiul din Ucraina?

Vestea că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat vineri la telefon cu omologul său american Lloyd Austin, pentru a doua oară doar de la începutul războiului, a reaprins speranța unor negocieri serioase care să conducă la un acord de pace echitabil.

11:14 Infrastructura esențială din Ucraina a fost din nou lovită sâmbătă, mai multe regiuni raportând atacuri asupra unor instalații energetice, în timp ce în altele au fost doborâte rachete.

Instalațiile energetice din regiunile Odesa, Kirovohrad și Lutsk au fost lovite, potrivit oficialilor locali, în timp ce alte regiuni au raportat probleme cu electricitatea.

"Un alt atac cu rachete din partea teroriștilor care luptă împotriva infrastructurii civile și a oamenilor", a scris șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, pe aplicația Telegram.

Între timp, forțele ucrainene au doborât o rachetă rusă deasupra regiunii Kiev, a declarat șeful poliției locale Andriy Nyebytov. (Reuters)

Rușii au început retragerea din Herson

11:03 Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii au început retragerea din Herson / Ei trebuie să lase în urmă un detașament de profesioniști, pregătiți să moară

10:07 Premierul Kishida: Folosirea de către Rusia a armelor nuclearear fi „un act de ostilitate împotriva umanității"

09:50 Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele pentru realiza progrese diplomatice în relația cu Rusia dacă vor vedea o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate pentru a se angaja în discuții semnificative, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

„Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomație semnificativă, președintele Putin continuă să împingă în direcția opusă", a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său francez Catherine Colonna. (Reuters)

Rușii au făcut un pod de barje peste Nipru

09:17 Evaluarea de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Forțele rusești continuă să consolideze punctele de trecere peste fluviul Nipru și au finalizat un pod de barje pe lângă podul avariat Antonovski din Herson.
  • Deși utilizarea podurilor de barje grele a fost aproape sigur inclusă în planificarea din epoca sovietică pentru operațiunile din Europa, este probabil că aceasta este prima dată când militarii ruși au avut nevoie să utilizeze acest tip de pod în ultimii zeci de ani.
  • Folosirea barjelor civile oferă probabil Rusiei beneficii materiale și logistice suplimentare, după ce a pierdut cantități semnificative de echipamente militare pentru poduri și personal de geniu în timpul invaziei.
  • În cazul în care podul de barje suferă avarii, este aproape sigur că Rusia va încerca să repare sau să înlocuiască rapid secțiunile deteriorate, deoarece forțele sale și punctele de trecere peste fluviul Nipru sunt supuse unei presiuni tot mai mari în Herson.

Ucrainenii au ucis 10 instructori iranieni în Herson și Crimeea

09:12 Armata Ucrainei: Rusia își mărește numărul de nave în Marea Neagră, afirmă armata ucraineană, potrivit Kyiv Independent.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a transmis că Rusia și-a mărit gruparea din Marea Neagră la zece nave, trei dintre ele fiind dotate de rachete, inclusiv cu 24 de rachete Kalibr.

09:02Răspunsul Gazprom când R. Moldova a întrebat cât gaz va primi în noiembrie / Nu e un partener serios, acuză Chișinăul

08:50 Trupele ucrainene au ucis zece instructori iranieni în teritoriile ocupate de Rusia, a transmis KAN, un post de radio israelian, citând o sursă ucraineană.

Cetățeni iranieni care au instruit trupele rusești pentru a folosi drone de luptă de fabricație iraniană au fost uciși în ultima săptămână în părți ale regiunii Herson ocupate de Rusia și în Crimeea ocupată de Rusia, a relatat KAN, potrivit Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a acuzat Ucraina că a atacat cu rachete barajul Nova Kakhovka și că plănuiește să îl distrugă, în ceea ce oficialii ucraineni au numit un semn că Moscova ar putea să îl arunce în aer și să dea vina pe Kiev.
  • Pentru soldații ucraineni care sunt la nord de Herson, scăderea tirurilor de obuze rusești și a mișcărilor de blindate semnalează faptul că inamicii lor, instalați într-o linie fortificată din apropiere, suferă de probleme serioase în ceea ce privește efectivele, aprovizionarea și echipamentul.
  • Zelenski a lăudat „rezultatele bune" obținute de armata sa împotriva rușilor în regiunea Herson.
  • Atacurile aeriene rusești au lovit cel puțin jumătate din capacitatea de generare a energiei termice a Ucrainei, provocând pagube de miliarde de dolari începând cu 10 octombrie, deși nu toate aceste unități energetice au încetat complet să funcționeze, a declarat ministrul ucrainean al energiei.
  • Ministrul a declarat că nu a văzut niciun semn de progres în direcția unui acord care să implice Rusia, Ucraina și organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite pentru rezolvarea situației de la centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de Rusia.
  • Ucraina doboară 85% din dronele „kamikaze" de fabricație iraniană lansate de Rusia, dar are nevoie de sprijinul aliaților săi pentru a împiedica Teheranul să vândă Moscovei rachete balistice, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene.
  • Marea Britanie, Franța și Germania au cerut vineri o anchetă a Națiunilor Unite în legătură cu acuzațiile potrivit cărora Rusia a folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina, în ceea ce au declarat că reprezintă o încălcare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU.
  • Cel puțin 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este, cel mai probabil, mult mai mare decât poate fi calculat acum, afirmă Biroul ONU pentru drepturile omului.
  • Secretarul american al Apărării Austin și ministrul rus al Apărării, Șoigu, au vorbit pentru prima dată din luna mai; un diplomat rus de rang înalt a declarat că această convorbire a fost necesară pentru a elimina neînțelegerile, a relatat agenția de știri TASS.
  • Pentagonul a refuzat să ofere detalii în afară de a spune că Austin, care a inițiat conversația, a subliniat necesitatea unor linii de comunicare pe fondul războiului din Ucraina.
  • Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele pentru a avansa în relația diplomatică cu Rusia dacă vor vedea o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate pentru a se angaja în discuții semnificative, a declarat secretarul de stat american Blinken.
  • Zelenski a acuzat Rusia că întârzie în mod deliberat trecerea navelor care transportă exporturi de cereale în cadrul acordului negociat de ONU și a declarat că 150 de nave așteaptă să fie încărcate.
  • UE vrea să acorde un ajutor de 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei până în 2023 pentru a sprijini această țară devastată de război, a anunțat Ursula von der Leyen.

----------------