Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, sute de civili ucraineni au fost închiși ilegal în Rusia. Cei mai norocoși sunt folosiți ca monedă de schimb în schimburile de prizonieri. Luni, 108 femei au fost eliberate din captivitate în Rusia ca parte a unui astfel de schimb.

Luptătorii ucraineni evacuați din AzovstalFoto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Unele dintre aceste femei ucrainene au povestit că au fost maltratate brutal de către răpitorii lor - inclusiv tortură prin șocuri electrice și simularea înecului, potrivit CNN.

Agenția de știri de stat ucraineană Ukrinform a intervievat-o pe una dintre ele - numind-o doar Hanna O. Ea are 26 de ani, spune Ukrinform, și a servit în Brigada 36 de pușcași marini.

Hanna O. fusese în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, dar a plecat când rușii au început să o bombardeze. Ea a declarat că a petrecut puțin peste șase luni în captivitate. „Ne-au tratat ca pe niște animale”, susține Hanna.

„Băteau fetele, le torturau cu curent electric, le băteau cu ciocane, dar asta nu era partea cea mai rea. Rușii le-au și spânzurat”, povestește ea.

„Cei care aveau tatuaje... au vrut să ne taie mâinile, să ne taie tatuajele, au aruncat pe noi cu apă clocotită doar pentru că ești acolo, pentru că ești cu pușcașii marini, pentru că vorbești ucraineană”, a spus ea.

Dreptul internațional precizează clar că civilii trebuie tratați ca persoane protejate și nu pot fi ținuți ca prizonieri de război. Acțiunea de a transfera cu forța civili ucraineni în altă țară este o crimă de război.

Potrivit unui raport al Human Rights Watch din luna iulie, „Dreptul internațional umanitar interzice, de asemenea, luarea de ostatici. Reținerea civililor în scopul de a-i folosi în viitoarele schimburi de prizonieri ar constitui crima de război de luare de ostatici”.

_______

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro