Folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar fi „un act de ostilitate împotriva umanității", a avertizat sâmbătă premierul japonez Fumio Kishida în timpul unei vizite în Australia, potrivit AFP.

Premierul japonez Fumio KishidaFoto: Rodrigo Reyes Marin / AFP / Profimedia

Intimidările Rusiei cu privire la „utilizarea armelor nucleare reprezintă o amenințare serioasă la adresa păcii și securității comunității internaționale și sunt absolut inacceptabile", a declarat liderul singurei țări care a fost lovită vreodată de o bombă atomică.

În mai 2023, Kishida urmează să îi primească pe liderii țărilor G7 la Hiroshima, care a fost lovită de o bombă nucleară americană la 6 august 1945, care a ucis 140.000 de persoane. Orașul japonez Nagasaki a fost, de asemenea, vizat trei zile mai târziu.

Pentru premierul japonez, această perioadă de 77 de ani fără utilizarea armelor nucleare „nu trebuie să se încheie niciodată".

„Dacă armele nucleare ar fi folosite vreodată, ar fi un act de ostilitate împotriva umanității (...) comunitatea internațională nu ar permite niciodată un astfel de act", a spus el, calificând atitudinea amenințătoare a președintelui rus Vladimir Putin drept „profund îngrijorătoare".

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat în mod repetat și subtil, în mod voalat, disponibilitatea de a utiliza arme nucleare tactice.

--------------