Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că acuzarea Moscovei că plănuiește un atac cu o „bombă murdară” radioactivă, așa cum a făcut duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu este „o conversație serioasă”, a relatat agenția de presă Interfax.

Serghei LavrovFoto: Yuki IWAMURA / AFP / Profimedia

Lavrov ar fi făcut aceste remarci în fața jurnaliștilor de la grupul de reflecție Valdai Discussion Club, potrivit Reuters.

Țările occidentale au acuzat luni Rusia că a complotat pentru a folosi amenințarea unei bombe cu material nuclear ca pretext pentru o escaladare în Ucraina, în timp ce Moscova a evacuat civilii dintr-un oraș din sudul țării în așteptarea unei bătălii majore.

În timp ce forțele ucrainene avansau în provincia Herson, ocupată de Rusia, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a telefonat duminică omologilor occidentali pentru a le spune că Moscova suspectează Kievul că plănuiește să folosească o așa-numită „bombă murdară”.

Într-o declarație comună, miniștrii de externe ai Franței, Marii Britanii și Statelor Unite au declarat că au respins toate acuzațiile și și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina împotriva Rusiei.

„Țările noastre au precizat clar că respingem cu toții acuzațiile false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu”, au declarat aceștia.

„Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare.”, au adăugat ei.

Pe acelși subiect:

Ce este „bomba murdară” despre care Rusia spune că Ucraina vrea să o folosească

Rusia și-a pregătit forțele armate pentru un atac cu o „bombă murdară”

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.