Gigantul energetic rusesc Gazprom a anunțat luni că va plăti dividende „record” acționarilor săi după ce prețul acțiunilor companiei s-a prăbușit mai devreme în cursul acestui an, relatează Interfax.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Gazproim va plăti 51,03 ruble (0,83 euro) pentru fiecare acțiune, volumul total al plăților urmând să se ridice la un trilion și 208,059 miliarde de ruble, exact 50% din profitul net ajustat al Grupului Gazprom pentru prima jumătate a anului 2022.

Banca Centrală a Rusiei speculează că o parte din sumă va ajunge înapoi pe bursă.

„Ce vor face investitorii cu acești bani? Nu știu, nu sunt pregătit să dau astfel de estimări. O altă întrebare este că, dacă ne uităm la structura pieței, avem o pondere foarte mare de indivizi care au devenit jucători mari, cumpără, așa că nu exclud ca, poate, să cheltuiască și ei acolo”, a afirmat Filipp Gabunia, vicepreședintele băncii centrale de la Moscova.

Gazprom nu a plătit dividende pe anul trecut

La sfârșitul lunii iunie prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit pe bursa de la Moscova după ce compania energetică, cea mai mare din Rusia, a anunțat că nu va plăti dividende pentru anul 2021.

Pe 30 iunie prețul acțiunilor Gazprom a scăzut cu 27% până la 218 ruble (3,62 euro) după deschiderea bursei în ziua respectivă.

Gazprom a redus sau sistat complet livrările de gaze naturale către mai multe țări din Uniunea Europeană după ce acestea au refuzat să se conformeze ultimatumului dat de președintele rus Vladimir Putin pe 31 martie de a plăti importurile energetice din Rusia în ruble.

Pe 2 septembrie gigantul energetic rusesc a anunțat că livrările de gaze naturale către Europa prin gazoductele Nord Stream vor fi suspendate pe o perioadă nedeterminată.

Ulterior, cele două gazoducte ce trec pe sub Marea Baltică au fost vizate de explozii care au dus la depresurizarea și scoaterea lor din uz.

Rusia și statele occidentale se acuză reciproc că ar fi în spatele exploziilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.