Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a părut într-o dispoziție euforică joi, după ce Marina Rusă a trimis fregata „Amiral Gorșkov”, înarmată cu rachete hipersonice de croazieră „Zircon”, în Oceanul Atlantic, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Principalul cadou de Anul Nou cu un pachet de muniție de rachete Zircon a plecat ieri către țărmurile țărilor NATO”, a declarat acesta într-un mesaj video publicat pe canalul său de Telegram.

El a spus că rachetele ar putea fi plasate la până 100 de mile (160 de kilometri) de coasta Statelor Unite, „mai aproape de râul Potomac”, adăugând că:

„Așadar, bucurați-vă! Le va băga mințile în cap tuturor celor reprezintă o amenințare directă pentru Rusia și aliații noștri”.

Medvedev a mai afirmat că Rusia le va vorbi adversarilor ei în „limbajul puterii” prin producerea și mai multor arme care să îi răzbune pe militarii pe care i-a pierdut în timpul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Putin a participat miercuri la ceremonia de intrare în serviciul de luptă a fregatei „Amiral Gorșkov”, făcând însă acest lucru de la distanță, prin videoconferință.

Medvedev, mai puțin încântat de un mesaj adresat rușilor de către ambasada americană

La câteva ore după evenimentul la care a participat și ministrul Apărării Serghei Șoigu, ambasada americană de la Moscova a distribuit un mesaj video cu un „apel către toți oamenii din Rusia”.

Clipul de 50 de secunde include imagini cu efectele bombardamentelor rusești din Ucraina, afirmând că ceea ce se întâmplă în această țară „nu este demn de voi”.

„Noi suntem solidari cu fiecare dintre voi care aspirați la crearea unui viitor mai pașnic. De-a lungul istoriei, țările noastre au fost unite de asemănările culturilor noastre și realizările noastre”, mai afirmă înregistrarea video, aceasta amintind de asemenea că SUA șu Rusia au „concurat și colaborat” timp de decenii.

Înregistrarea a arătat imagini cu cosmonauți sovietici, scriitori precum Feodor Dostoievski și lideri ca Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn. Putin nu a fost inclus.

Medvedev, un aliat apropiat al liderului de la Kremlin, a criticat dur înregistrarea, afirmând că guvernul american este format din „degenerați” cinici și „fii de curve” care folosesc trucuri ale propagandistului nazist Joseph Goebbels.

Urmărește ultimele evoluții din a 316-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.