Furnizarea de tancuri poate face parte din „următoarea fază” a transferurilor de arme către Ucraina, a declarat joi ministrul britanic de Externe James Cleverly, citat de The Guardian și Sky News.

Tancuri ucraineneFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

El a făcut aceste declarații la finaul unei întâlniri cu ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

În conferința de presă comună cu Baerbock, Cleverly a spus că tancurile ar putea face parte din următoarea fază a transferurilor de arme către Ucraina.

  • „Am furnizat tipul de echipament militar capabil să dea o lovitură decisivă țintelor rusești la distanță.
  • Vom continua să vorbim cu ucrainenii despre ceea ce au nevoie pentru următoarea fază și vom continua să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că le oferim. Tancurile ar putea face parte din asta. De unde vin, ce aliați le furnizează, este ceva la care, desigur, lucrăm în coordonare unii cu ceilalți”, a spus ministrul britanic, răspunzând unei întrebări.

La rândul său, Baerbock a insistat că Germania este dispusă să furnizeze arme grele de care Ucraina are nevoie pentru a-și elibera teritoriile ocupate, spunând că pentru asta va lucra împreună cu partenerii NATO.

În discursul său video de miercuri seară, președintele Volodimir Zelenski a spus că nu există „niciun motiv rațional” pentru care Occidentul nu a trimis tancuri Ucrainei. El i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei.

  • „Acesta este un lucru care trimite un semnal clar tuturor partenerilor noștri. Nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a spus Zelenski.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat în luna decembrie că în 2022 a oferit Ucrainei un număr mare de sisteme NLAW (noua generaţie de arme antitanc uşoare), pentru a o sprijini în a face faţă forţelor ruse. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a precizat că armele au jucat deja „un rol decisiv” în susţinerea armatei ucrainene.

  • „Continuăm să ne îndeplinim angajamentul faţă de NATO asigurându-ne că forţele noastre armate vor primi livrări constante cu aceste arme în următorii ani”, a spus el.

Marea Britanie, sub trei premieri diferiţi în 2022, a oferit Ucrainei o gamă largă de arme, inclusiv un pachet de apărare antiaeriană pentru a putea doborî drone, şi a ajutat-o la instruirea forţelor armate ucrainene.