Atacurile asupra bazelor aeriene din interiorul Rusiei au dus la decizia de mutare, mai ales către Orientul Îndepărtat, a bombardierelor strategice, inclusiv a celor folosite pentru a trage rachete strategice asupra Ucrainei, ceea ce creează noi greutăți forțelor aeriene ale Moscovei, explică ministerul britanic al apărării.

Bombardiere strategice la bază militară Engels din RusiaFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ce spun britanicii în evaluarea de joi dimineață:

  • Oleksii Danilov secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a informat că Rusia a relocat bombardierele grele Tu-95MS BEAR ale aviației cu rază lungă de acțiune (LRA) și bombardierele de rază medie Tu-22M3 BACKFIRE în estul îndepărtat al Rusiei.
  • La 5 și 26 decembrie 2022, baza aeriană Engels a LRA a fost lovită și mai multe aeronave au fost avariate. Este foarte probabil ca Rusia să fi răspuns la aceste incidente prin efectuarea unei dispersări generalizate a aeronavelor LRA, în special către aerodromuri situate mai departe de Ucraina.
  • LRA va putea în continuare să lanseze din aer rachete de croazieră în Ucraina, deoarece armele au o rază de acțiune de 5.000 km, pe lângă raza de zbor a bombardierelor.
  • Cu toate acestea, operarea din locații dispersate va adăuga un stres suplimentar în ceea ce privește întreținerea și va reduce și mai mult numărul limitat de ore de zbor disponibile pentru aceste aeronave îmbătrânite.

Două explozii puternice au avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 decembrie pe aerodromuri diferite din Rusia, ambele fiind folosite de Forțele Aeriene ale Moscovei ca baze pentru unitățile sale de bombardiere strategice.

De asemenea, spre sfârșitul lunii, autoritățile ruse au anunțat că un „obiect neidentificat" a fost doborât de un sistem de apărare aeriană în apropiere de baza militară Engels din regiunea Saratov

La data de 27 decembrie, un cont de Telegram apropiat de aviația militară rusă a publicat un scurt clip video cu momentul în care un bombardier strategic trage o rachetă de croazieră contra Ucrainei. Acestea par să fie primele imagini cu lansarea unei rachete X-101 dintr-un bombardier TU-95MS.