Un cont de Telegram apropiat de aviația militară rusă a publicat un scurt clip video cu momentul în care un bombardier strategic trage o rachetă de croazieră contra Ucrainei.

Kh-101 lansat de un Tu-95 rusescFoto: Captura Telegram

Acestea par să fie primele imagini cu lansarea unei rachete X-101 dintr-un bombardier TU-95MS de la începutul războiului și până acum.

Forțele Aeriene Ruse au tras multe astfel de rachete, stârnind multe speculații privind stocurile pe care le mai dețin, dar au fost foarte secretoși privind aceste operațiuni.

Clipul video a fost postat pe Telegram de Fighterbomber, un cont cu 260.000 de urmăritori. Pe filmare se vede momentul în care este lansată racheta de crozieră de către bombardier și se aude cum un membru al echipajului spune: „Bună dimineața, Zelenski!”.

Amintim că, începând de la jumătatea lunii octombrie, Rusia a efectuat o serie de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând pene masive de curent și întreruperea altor servicii esențiale precun aprovizionarea cu apă sau furnizarea de agent termic în mai multe orașe din Ucraina.

Volodimir Zelenski a declarat luni seară că, în urma atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, aproape nouă milioane de persoane au rămas fără energie electrică. Această cifră reprezintă aproximativ un sfert din populația țării.

------------------