Forțele lui Vladimir Putin au bombardat și atacat marți orașe și localități din estul și sudul Ucrainei, după ce ministrul rus de externe a declarat că Kievul trebuie să accepte pretențiile Moscovei pentru a pune capăt războiului, altfel situația va fi rezolvată de armata rusă pe câmpul de luptă.

Soldați ucraineni trăgînd cu un obuzier francez Cesar în apropiere de Avdiivka (Donețk)Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Zelenski despre 2023: Trebuie să fie un an crucial

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi seară, în mesajul adresat națiunii, că 2023 trebuie să fie un an crucial din punct de vedere al apărării şi securităţii Ucrainei. El a explicat şi care sunt obiectivele ţării sale pentru viitorul apropiat.
  • Peste 52.600 de crime de război ale armatei ruse au fost înregistrate de la începutul invaziei - a informat poliția ucraineană
  • Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean. Potrivit Kievului, declaraţiile lui Orban „demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse”. Comentariile survin ca răspuns la o declaraţie a lui Viktor Orban potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina.
  • O coloană blindată rusească s-a „împotmolit” în Donețk după ce a fost lovită cu drone, Javeline și sisteme Stugna-P. O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum forțele armate ucrainene au reușit să oprească o coloană blindată a rușilor cu lovituri coordonate ale dronelor, sistemelor Stugna-P și Javelin.

Energie și prețuri

  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care interzice din februarie 2023 exporturile de petrol și produse petroliere către țările care impun un plafon de preț pentru importurile din Rusia, anunță Reuters.
  • Exporturile de gaze rusești vor scădea cu 25% în 2022, afirmă vicepremierul rus Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni pentru agenția de știri de stat rusă TASS că se așteaptă ca exporturile de gaze rusești și producția de gaze să scadă în 2022, citează CNN.

Ieșirea lui Lavrov:

  • Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că, prin declarațiile „oficialilor anonimi de la Pentagon” privind o lovitură care să „decapiteze” Kremlinul, Statele Unite amenință, de fapt, că îl vor asasina pe președintele Vladimir Putin.
  • În interviul pentru TASS, ministrul rus de Externe a dat și un ultimatum Ucrainei. Propunerile Moscovei pentru soluționarea situației din Ucraina sunt bine cunoscute de Kiev și fie Ucraina le îndeplinește pentru binele său, fie armata rusă va tranșa problema, a declarat Serghei Lavrov.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Occidentul trebuie să dea dovadă de reținere în chestiunile nucleare, într-un interviu acordat marți agenției de presă TASS. "Continuăm să facem apel la Occident să dea dovadă de maximă reținere în acest domeniu extrem de sensibil. Pentru a reduce la minimum riscurile nucleare, este important ca în practică să rămânem angajați față de postulatul inadmisibilității războiului nuclear, confirmat de țările din "cei cinci" nucleari într-o declarație comună din 3 ianuarie 2022", a declarat el pentru TASS.

Infrastructura energetică

  • SUA vor sprijini infrastructura energetică a Ucrainei, în pofida provocărilor: Secretarul de stat american Antony Blinken a promis din nou marți că "va lucra neobosit cu G7 și alți parteneri pentru a repara, înlocui și apăra infrastructura energetică a Ucrainei", în timp ce aceasta se confruntă cu o iarnă grea și atacuri rusești. Dar acest efort nu va veni fără provocări.
  • Ministrul ucrainean al energiei se teme de atacuri de Anul Nou: Situația energiei electrice în Ucraina rămâne "foarte dificilă" din cauza riscului persistent de bombardamente rusești, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, avertizând că în noaptea de Anul Nou ar putea fi înregistrate "daune maxime asupra sistemului energetic". Vorbind marți la televiziunea ucraineană, el a declarat că Ucraina încearcă să folosească timpul dintre atacurile rusești pentru a reduce deficitul de energie prin creșterea producției de electricitate și, de asemenea, pentru a crește capacitatea de a transmite electricitate.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 307:

00:45 Peste 52.600 de crime de război ale armatei ruse au fost înregistrate de la începutul invaziei - a informat poliția ucraineană

00:10Zelenski despre 2023: Trebuie să fie un an crucial

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi seară, în mesajul adresat națiunii, că 2023 trebuie să fie un an crucial din punct de vedere al apărării şi securităţii Ucrainei. El a explicat şi care sunt obiectivele ţării sale pentru viitorul apropiat.

23:20Ambasadoarea rusă la Sofia, convocată la MAE bulgar. Printre subiecte, cazul jurnalistului de investigaţie Hristo Grozev, căutat de autorităţile ruse

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a fost convocată la o întâlnire la Ministerul de Externe bulgar pe 29 decembrie, prima zi lucrătoare după sărbători din această ţară, a anunţat pentru agenția BTA biroul de presă al ministerului. Convocarea are legătură și cu cazul jurnalistului de investigaţie bulgar Hristo Grozev, căutat de Moscova.

23:00 Un spital din Herson a fost lovit de un bombardament rusesc

Maternitatea unui spital din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost lovită de un bombardament rusesc, a declarat marți Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei.

„Au bombardat astăzi locul unde s-au născut doi copii. Înainte de atac, medicii au reușit să finalizeze o operație de cezariană. În instituție se află 5 femei după naștere. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit”, a declarat Timoșenko prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

Declarațiile lui Viktor Orban care au înfuriat Kievul

22:45 Cel puțin un mort și 5 răniți în bombardamentul rusesc asupra unui oraș din sudul Ucrainei

Cel puțin un om a fost ucis și alte cinci persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc în orașul Oleșki din sudul Ucrainei, situat pe malul estic al râului Nipru, vizavi de Herson, a declarat primarul din Oleșki, Evhen Rișciuk, prin intermediul Facebook.

22:30 „O desconsiderare patologică faţă de Ucraina”. Declarațiile lui Viktor Orban care au înfuriat Kievul

Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean. Potrivit Kievului, declaraţiile lui Orban „demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse”. Comentariile survin ca răspuns la o declaraţie a lui Viktor Orban potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina.

21:55Blinken promite din nou că SUA vor sprijini infrastructura energetică a Ucrainei - un efort care vine cu provocări

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis din nou marți să "lucreze neobosit cu G7 și alți parteneri pentru a repara, înlocui și apăra infrastructura energetică a Ucrainei", în timp ce aceasta se confruntă cu o iarnă grea agravată de atacuri rusești în valuri. Dar acest efort nu va veni fără provocări, avertizează CNN.

21:50 Războiul din Ucraina a afectat până şi data Crăciunului

În acest an a crescut procentul creştinilor ucraineni care au sărbătorit Naşterea Domnului pe 25 decembrie şi care, prin urmare, nu mai doresc să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie, data folosită în mod tradiţional de creştinii ortodocşi de rit vechi. De altfel, începând din 2023, calendarele ucrainene vor include doar data de 25 decembrie pentru sărbătoarea Crăciunului.

21:14 Ucraina: Viața dură a copiilor blocați în apropierea frontului: „Nu mă gândesc la viitorul meu” - Reportaj AFP

Stă pe marginea drumului, o mică siluetă roz în ruinele și noroiul cenușiu, privind după soldații ucraineni care au întotdeauna un mic cadou pentru copiii ca ea, rămași în haosul de lângă linia frontului.

Putin a interzis exporturile de petrol rusesc către țările care impun un plafon de preț

20:25Exporturile de gaze rusești vor scădea cu 25% în 2022, afirmă vicepremierul rus

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni pentru agenția de știri de stat rusă TASS că se așteaptă ca exporturile de gaze rusești și producția de gaze să scadă în 2022, citează CNN.

20:10Premierul italian Giorgia Meloni a reafirmat „sprijinul deplin” al guvernului său pentru Ucraina, într-o convorbire pe care a avut-o marți cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Meloni, care a preluat mandatul de șefă a guvernului de la Roma în octombrie, a fost o susținătoare fermă a Kievului în pofida disensiunilor pe această temă în cadrul coaliției sale guvernamentale de dreapta și a opiniei publice divizate, notează The Guardian.

„Meloni a reînnoit sprijinul deplin al guvernului italian pentru Kiev în domeniile politic, militar, economic şi umanitar, de a repara infrastructura energetică şi de a lucra pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei”, a transmis biroul său într-un comunicat.

Anterior în cursul zilei de marți, într-o postare pe Twitter, Zelenski i-a mulţumit lui Meloni pentru „solidaritatea şi sprijinul său cuprinzător” şi a scris că Italia ia în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană.

19:35Uniunea Europeană a trimis Ucrainei peste 77.000 de tone de ajutoare umanitare de când a început în februarie invazia rusă asupra acestei ţări, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

18:33Vladimir Putin a interzis exporturile de petrol rusesc către țările care impun un plafon de preț

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care interzice exporturile de petrol și produse petroliere către țările care impun un plafon de preț pentru importurile din Rusia.

18:13În timp ce propaganda rusă amenință Europa cu o iarnă apocaliptică, Moscova a înregistrat un record istoric de precipitații în decembrie

17:45Germania îşi va deconecta anul viitor în aprilie ultimele reactoare nucleare aflate în funcţiune, măsură ce era preconizată pentru decembrie anul acesta, dar care a fost amânată din cauza dificultăţilor în aprovizionarea cu energie provocate de războiul din Ucraina şi de dependenţa Germaniei faţă de gazul rusesc.

Putin le-a făcut cadou 9 inele de aur șefilor de stat ai țărilor ce fac parte din Comunitatea Statelor Independente

17:24VIDEO Agențiile de presă ale statului rus, printre care TASS și RIA Novosti, au distribuit marți o înregistrare video despre care afirmă că îl arată pe Vladimir Putin vorbind la telefon cu o fetiță de 8 ani din teritoriile ce aparțin de drept Ucrainei și că liderul de la Kremlin i-a cerut acesteia să îi trimită castraveți de Anul Nou.

16:52VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum forțele armate ucrainene au reușit să oprească o coloană blindată a rușilor în regiunea Donețk cu lovituri coordonate ale dronelor, sistemelor Stugna-P și lansatoarelor Javelin.

16:00Lupte grele au loc în apropiere de orașul ucrainean Kremina, la nord-vest de Lysychansk, potrivit șefului administrației militare regionale Lugansk, Serhii Gaidai.

„Trupele de ocupație rusești au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a declarat acesta.

Gaidai a adăugat că forțele ruse au suferit pierderi mari, dar continuă să aducă soldați „deoarece își dau seama că dacă pierd Kremina, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși".

15:52 Realizarea unei reveniri a consumului și aducerea mediului de afaceri spe profit sunt cele mai mari probleme pe care guvernul rus trebuie să le rezolve în 2023, a declarat marți prim-vicepremierul Andrei Belousov.

„Consumul își revine foarte încet", a declarat Belousov într-un interviu la televiziunea de stat. El s-a referit la situație ca fiind ceva aproape de stagnare". "

„Asta se întâmplă în primul rând deoarece majorarea salariilor noastre reale se face foarte încet, iar acest lucru este, la rândul său, reversul unei rate scăzute a șomajului. Prețul unui nivel ridicat de ocupare a forței de muncă este o creștere foarte lentă a salariilor reale", a spus Belousov.

Creditele de consum, un instrument puternic de susținere a cererii, sunt și ele în scădere, a adăugat el.

15:25FOTO Președintele rus Vladimir Putin le-a făcut cadou 9 inele de aur șefilor de stat ai țărilor ce fac parte din Comunitatea Statelor Independente în timpul summitului informal organizat la Sankt Petersburg, declanșând un val de ironii pe rețelele de socializare.

Lavrov susține că SUA vrea să-l asasineze pe Putin

15:18Alarme aeriene au sunat în aproape toată Ucraina, probabil declanșate de decolarea unui bombardier rusesc din Belarus.

15:01Lavrov susține că Washingtonul ar vrea să-l asasineze pe Putin: „Să se gândească mult la posibilele consecințe”

14:43 Zelenski a postat pe Telegram un mesaj în care subliniază că „libertatea are un preț ridicat, dar sclavia costă și mai mult”:

„În această bătălie, avem o armă puternică și utilă. Ciocanul și spada sufletului și conștiinței noastre. Curajul și vitejia. Virtuți care ne îndeamnă să facem fapte bune și să învingem răul.

Principalul act de curaj este rezistența și ducerea până la capăt a ceea ce facem, în ciuda oricărui obstacol. Adevărul ne luminează calea. Noi îl cunoaștem. Îl protejăm. Adevărul nostru este o luptă pentru libertate. Libertatea are un preț ridicat. Dar sclavia costă și mai mult.”

14:30În luna noiembrie numărul cererilor cetățenilor ruși de a se muta în doar o țară din Uniunea Europeană a crescut cu 55,63% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Putin aprobă acordarea de pașapoarte în regiunile „anexate”

14:28Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni, prin decret, acordarea de paşapoarte locuitorilor celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de către Rusia - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, scrie EFE.

14:12 Orașul Bahmut din regiunea Donețk rezistă "curajos" în pofida eforturilor concentrate ale forțelor ruse de a avansa, a declarat marți ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

„Bahmut este cu adevărat fortăreața noastră estică acum. Într-adevăr, inamicul și-a concentrat acolo majoritatea eforturilor, a echipamentelor militare și a armamentului", a declarat Maliar într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, adăugând:

„Ei și-au propus să ajungă la granițele regiunii Donețk până la sfârșitul acestui an calendaristic. Ei nu mai pot ține acea linie de front imensă, așa că aleg câteva părți unde își pot concentra eforturile la maximum, și cum li se pare că acesta este cel mai ușor obiectiv".

"Dar puteți vedea cu cât curaj rezistă Bahmutul, cât de multe pierderi provoacă soldații noștri inamicului iar inamicul pur și simplu nu poate avansa mai departe. A existat o ușoară înaintare, dar inamicul a fost respins", a mai spus ea. (CNN)

13:31 Vladimir Putin s-a întâlnit cu Alexander Lukașenko, de două ori în ultimele 24 de ore pentru a „finaliza multe chestiuni", a anunțat agenția de presă de stat din Belarus, Belta.

Întâlnirile au avut loc la la Muzeul Rusiei din Sankt Petersburg, unde au luat micul dejun, precum și la summitul informal al Comunității Statelor Independente (CSI) ieri seară, a relatat agenția.

13:06 Atacurile rusești pe teritoriul a opt regiuni ucrainene au provocat rănirea a trei persoane în ultima zi.

Atacurile rusești asupra oblasturilor Donețk, Herson, Harkov, Dnipropetrovsk, Sumî, Nikolaev, Zaporojie și Luhansk au rănit trei persoane în ultima zi, potrivit autorităților locale.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:52 Germania alocă 35 de milioane de euro pentru sprijinirea copiilor din Ucraina, notează Kyiv Independent.

Germania a contribuit cu 35 de milioane de euro la fondul UNICEF pentru Ucraina pentru a sprijini copiii ucraineni în timpul războiului, a anunțat ambasada Germaniei la Kiev.

Prin intermediul Ministerului german al Cooperării Economice și Dezvoltării și al Băncii de Dezvoltare KfW, Berlinul a direcționat fondurile către protecția copiilor, refacerea proceselor educaționale, accesul la servicii sanitare și de igienă și sistemul de protecție socială a copiilor.

11:59Milos Zeman: „Mai devreme sau mai târziu Rusia se va retrage din Ucraina”

11:42 VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de armata ucraineană pe rețelele de socializare arată cum un grup de soldați ruși s-a predat fără opoziție vânătorilor de munite ai Kievului după ce pozițiile invadatorilor au fost luate cu asalt și aceștia au părut a fi luați prin surprindere de atac.

11:19 Noua estimare privind pierderile armatei ruse din ultima zi: 620 de soldați, 7 blindate de luptă ale infanteriei, 5 diferite vehicule, 2 piese de artilerie și un echipament special:

„Evacuare” forţată şi „urgentă” lângă centrala Zaporojie

11:08 VIDEO Primele imagini cu lansarea unei rachete Kh-101 de către un bombardier strategic rusesc: „Bună dimineața, Zelenski!”

10:41VIDEO Într-un videoclip postat pe pagina sa de Twitter, armata ucraineană a comparat invazia rusească declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie cu unul dintre cele mai populare filme de Crăciun din ultimele decenii.

10:26 Ucraina; Rușii pregătesc o „evacuare” forţată şi „urgentă” în Enerhodar, localitatea de lângă centrala nucleară Zaporojie

10:11 Rusia nu intenționează să propună noi inițiative privind armele strategice sau garanțiile de securitate, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu publicat marți de agenția de presă TASS.

De asemenea, Lavrov a făcut apel la Occident să dea dovadă de maximă reținere în „extrem de sensibilaă" sferă nucleară.

Cele mai grele lupte se dau în Bahmut și Svatove

09:18 Concluziile cheie ale ultimei evaluări de la Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Contrar știrilor apărute, Vladimir Putin nu s-a oferit să negocieze cu Ucraina pe 25 decembrie. El este probabil îngrijorat de lipsa de sprijin pentru război în rândul elitelor și este posibil să stabilească condițiile de informare pentru naționalizarea proprietăților acestora.
  • Serviciile secrete ucrainene au raportat că un ofițer rus legat de Grupul Wagner a fost numit comandant al Districtului militar rusesc de Vest.
  • Loviturile ucrainene asupra unor obiective militare legitime aflate mult în interiorul Rusiei continuă să fie puncte sensibile pentru comunitatea bloggerilor militari ruși.
  • Forțele ruse și ucrainene au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kremina. Surse ucrainene au raportat că trupele ucrainene luptă în apropiere de Kremina.
  • Surse rusești au afirmat că forțele rusești au obținut mici avansuri limitate la nord-est de Bahmut. Forțele ruse au continuat atacurile terestre la periferia vestică a orașului Donețk.
  • Oficialii militari ucraineni au indicat că este posibil ca forțele ruse să concentreze unele forțe pentru operațiuni ofensive sau demonstrative în regiunea Zaporiojie și că forțele ruse încearcă să desfășoare operațiuni de recunoaștere în forță la scară redusă pentru a ajunge în regiunea Herson, pe malul drept al Niprului.
  • Oficiali și naționaliști ruși au început să critice politicile indulgente ale Kremlinului în materie de migrație și de eliberare a pașapoartelor pentru migranții din Asia Centrală.

08:55 Evaluarea britanică de marți dimineață:

  • În ultimele 48 de ore, luptele au rămas concentrate în jurul sectorului Bakhmut din regiunea Donețk și în apropiere de Svatove, în Lugansk. Rusia continuă să inițieze frecvent atacuri la scară mică în aceste zone, însă puține teritorii au trecut de sub controlul unui combatant la altul.
  • În nord, elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă a Rusiei s-au aflat probabil printre forțele rusești dislocate recent în Belarus.
  • Această formațiune a efectuat probabil instrucții înainte de trimiterea acolo și este puțin probabil să dispună de unitățile de sprijin necesare pentru a fi gata de luptă.

Lavrov a dat un ultimatum Kievului

08:33 Rusia va bloca site-urile care conțin expresii ale identității LGBTQ.

Autoritatea rusă de reglementare a internetului, Roskomnadzor, va bloca fără cale de apel siteurile care conțin informații despre persoanele LGBTQ și expresii ale ceea ce Rusia consideră „relații sexuale netradiționale", a relatat RFE/RL, preluat de Kyiv Independent.

08:08Ultimatum dat de Lavrov Ucrainei: Pentru binele vostru, acceptați propunerile noastre. Altfel, problema va fi rezolvată de armata rusă

07:42 Consiliul de administrație al producătorului auto AvtoVAZ din Rusia a aprobat programul de investiții al companiei pentru 2023, în valoare de aproape 40 de miliarde de ruble (585 de milioane de dolari), a anunțat luni seara târziu agenția de presă de stat rusă RIA.

Renault a vândut participația sa majoritară în Avtovaz statului rus pentru, se pare, doar o rublă la începutul acestui an, dar cu o opțiune de răscumpărare în următorii șase ani.

Aceeași instituție de stat a preluat luna aceasta activele Nissan pentru un euro. În lunile care au urmat începerii invaziei rusești în Ucraina, în februarie, AvtoVAZ a redus producția și a recurs la disponibilizări voluntare din cauza lipsei de componente. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • O dronă despre care se crede că ar fi ucraineană a pătruns luni sute de kilometri prin spațiul aerian rusesc, provocând o explozie letală la principala bază pentru bombardierele strategice ale Moscovei, acesta fiind cel mai recent atac care a scos la iveală lacunele din apărarea sa aeriană.
  • Moscova a susținut că a doborât drona, provocând prăbușirea acesteia la baza aeriană Engels, unde trei militari au fost uciși.
  • Volodimir Zelenski a declarat că penuria de energie electrică persistă, aproape nouă milioane de persoane rămânând fără lumină.
  • Armata ucraineană a transmis că zeci de orașe din regiunile Lugansk, Donețk, Harkov, Herson și Zaporojie au fost bombardate. În regiunea Herson, forțele rusești au bombardat zone populate de-a lungul malului drept al râului Dnipro, a precizat aceasta.
  • ​​Eliberat în urmă cu două luni de armata Ucrainei, orașul Herson este acum supus zilnic bombardamentelor rusești. Un localnic a povestit pentru HotNews.ro cum se trăiește într-un oraș în care au loc în fiecare zi, în medie, peste 70 de atacuri.
  • Serviciul de securitate rus FSB a afirmat că un „grup de sabotaj" ucrainean format din patru persoane a fost „lichidat" în timp ce încerca duminică să intre în regiunea rusă Briansk, aflată la granița cu Ucraina.
  • Putin a declarat că este deschis la negocieri și a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali că nu s-au angajat în discuții. Un fost comandant al trupelor americane din Europa a ironizat „oferta” de Crăciun a lui Putin: „Am negociat și eu cu rușii”
  • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat luni că guvernul său urmărește să organizeze un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la ONU.
  • Zelenski a declarat că a cerut ajutorul Indiei pentru a implementa o „formulă de pace" într-o convorbire telefonică cu premierul Narendra Modi. India nu a condamnat în mod explicit invazia rusă.
  • Ucraina a cerut ca Rusia să fie înlăturată din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și a acuzat-o de încălcarea dreptului internațional.
  • O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată omagiul adus de militarii Regimentului Azov camarazilor lor care au căzut în luptă.
  • Un soldat rus care a mărturisit în vară că a ucis un civil ucrainean are acum dosar penal și în Rusia, fiind acuzat că a lansat „știri false”.
  • Cluburile de striptease din Rusia au început să rămână fără clienți după mobilizare din septembrie, însă situația nu provoacă doar nemulțumiri în rândul dansatoarelor.
  • Pe rețelele de socializare a fost distribuit un video în care apar membri ai grupului de mercenari Wagner care îi spun șefului Statului Major al forțelor armate ruse Valeri Gerasimov că nu este bun de nimic, afirmând despre el că este un „nenorocit”.
  • Bilanțul celor două armate:Cât de mult a pierdut armata Rusiei până de Crăciun: Peste 3.000 de tancuri și peste 6.000 de blindate de luptă / Cât a pierdut Ucraina
  • Aproape de granița cu Rusia, în nord-estul Poloniei, armata americană conduce unul dintre grupurile de luptă NATO în care sunt implicați și soldații români: O cheamă Julia, are 21 de ani și conduce cel mai mare tanc din lume - VIDEOREPORTAJ HotNews.ro

------------------