Armata ucraineană compară invazia rusească declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie cu unul dintre cele mai populare filme de Crăciun din ultimele decenii.

Seventa modificata din „Greu de ucis”Foto: Captura video

Sigur, dezbaterile dacă Greu de ucis („Die Hard”), filmul din 1988 cu Bruce Willis în rolul unui polițist american care încearcă să reia legătura cu soția sa înstrăinată în Ajunul Crăciunului, este cu adevărat un lungmetraj de Crăciun continuă până în ziua de azi, mai ales după ce seria-documentar The Movies That Made Us difuzată de Netflix a reamintit că detectivul John McClane trebuia să fie jucat inițial de Frank Sinatra.

Trecând însă peste aceste dezbateri care mai degrabă au loc în Statele Unite, guvernul ucrainean a decis anul acesta să celebreze povestea filmului dintr-un motiv foarte diferit, după cum notează și cei de la IndieWire.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat luni un trailer editat al filmului, comparând povestea sa cu invazia rusească declanșată de Putin pe 24 februarie, videoclipul folosind secvențe reale din film, altele modificate, și câteva imagini recente, una dintre ele arătând un brad de Crăciun luminat în culorile steagului ucrainean.

„De acest Crăciun Ucraina sărbătorește povestea festivă a modului în care operațiunea militară specială a unui terorist arogant a fost dejucată de un 'underdog' bătăios”, au scris ucrainenii în secvența de deschidere a trailerului.

„A fost planul perfect cu nimic de pierdut, până când totul a mers greșit. Războiul pe care nu l-ai dorit niciodată este cel pe care nu îți permiți să îl pierzi. De acest Crăciun vechea poveste a lui David și Goliat este aproape de acasă”, mai notează textul juxtapus de editori între imagini.

Cum au modificat ucrainenii trailerul „Die Hard”

Explozia văzută în filmare pare a fi una ce a avut loc la jumătatea lunii decembrie în regiunea Lugansk, în timp ce o scenă din film ce urmează imediat după aceasta a fost modificată pentru ca pe pulovărul unui terorist mort să scrie „Acum am un HIMARS Ho-Ho-Ho”.

În scena originală din film Willis scrisese mesajul respectiv după ce ucisese unul dintre teroriști și i-a luat mitraliera, editorii ucraineni modificând doar cuvântul „mitralieră” cu HIMARS într-o referință la lansatoarele multiple de rachete primite din SUA care au ajutat Ucraina să întoarcă soarta războiului.

O altă secvență juxtapune un citat al lui Alan Rickman, care în film îl joacă pe antagonistul principal Hans Gruber („Am citit despre ei în revista Time”), cu o imagine a copertei celebrei reviste cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe ea.

Revista Time l-a desemnat pe Zelenski „Persoana anului 2022” mai devreme în cursul lunii decembrie.

„Un 'underdog' care câștigă împotriva tipilor răi. Acesta este tipul de poveste care ne place tuturor”, notează ministerul ucrainean al Apărării în postarea cu videoclipul, adăugând că acesta este dedicat tuturor celor „greu de ucis” de pe linia frontului.

Urmărește ultimele evoluții din a 307-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.