Președintele rus Vladimir Putin le-a făcut cadou 9 inele incrustate cu aur șefilor de stat ai țărilor ce fac parte din Comunitatea Statelor Independente în timpul summitului informal organizat la Sankt Petersburg.

Secventa din filmul „Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui”Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

Situația pare să fi fost sesizată inițial pe Twitter de către Max Seddon, șeful redacției de la Moscova al cotidianului Financial Times, jurnaliștii de la The Moscow Times scriind ulterior că „darul” lui Putin a venit în contextul unor tensiuni fără precedent în rândul CSI din cauza războiului din Ucraina și a conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan.

Din Comunitatea Statelor Independente (CSI), o organizație regională creată după destrămarea URSS, fac parte 9 dintre cele 15 foste republici federale sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Excepțiile sunt cele trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania - precum și 2 state care au părăsit organizația: Georgia, în 2009, și Ucraina în 2018. Turkmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005 iar președintele său, Serdar Berdimuhamedow, este prezent la reuniunea ce a început luni și va ține până marți.

Președintele moldovean Maia Sandu în schimb nu participă la summit-ul informal al CSI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând încă de pe 12 decembrie, că „R. Moldova preferă să nu participe la summit-urile CSI”.

„Maia Sandu însăși a vorbit recent despre acest subiect și a spus că, reieșind din convingerile sale pragmatice, R. Moldova preferă să nu se retragă din cadrul CSI. În același timp, se știe că ea nu va participa la summit-ul CSI”, a afirmat Peskov la momentul respectiv, după ce a fost întrebat de către jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin cu privire la acest subiect.

Val de ironii după ce Putin le-a făcut cadou inele de aur liderilor CSI

Informația a stârnit un val de glume și ironii pe rețelele de socializare, numeroși internauți amintind de faptul că în cărțile „Stăpânul Inelelor” scrise de autorul britanic J.R.R. Tolkien și în filmele bazate pe acestea lordul întunecat Sauron a creat 9 inele de aur „pentru bărbații muritori sortiți să moară”, poveste reluată recent în serialul Rings of Power difuzat de Amazon.

„Trebuie să recunoaștem că, din păcate, au apărut neînțelegeri și între statele membre ale Commonwealth-ului (n.r. Comunitatea Statelor Independente). Lucrul principal însă este că suntem pregătiți și vom coopera. Și chiar dacă apar orice subiecte problematice, depunem eforturi să le rezolvăm noi înșiși, împreună, la un loc, oferindu-ne reciproc ajutor și mediere”, a declarat Vladimir Putin la reuniunea organizată la Sankt Petersburg.

Jurnaliștii de la The Moscow Times scriu că, deși fiecare șef de stat prezent a primit un inel inscripționat cu o urare de Anul Nou, doar președintele bielorus Alexandr Lukașenko și-a pus imediat pe deget cadoul lui Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 307-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.