Armata rusă pregăteşte o operaţiune de ''evacuare'' forţată şi ''urgentă'' în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, citat de agenţiile locale, preluate marţi de EFE.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

''Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze'', au declarat sursele citate.

Potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă ucrainean, ''se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea)'', teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din 2014.

''În principiu, 'evacuarea' trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate'', potrivit centrului menţionat.

Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În ciuda faptului că Moscova consideră aceste regiuni - situate în sudul şi estul Ucrainei - drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate aceste zone, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu. (Agerpres)

------------------