O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată omagiul spectaculos adus de militarii Regimentului Azov camarazilor lor care au căzut în luptă.

Soldatii regimentului Azov au ars o barca vikinga in memoria camarazilor pierdutiFoto: Captura video

Filmarea a fost descoperită pe TikTok de către jurnalistul bielorus și cercetătorul de la Centrul de Analiză Politică Europeană Tadeusz Giczan, acesta notând că militarii Regimentului Azov au ars o navă vikingă în noaptea zilei de 22 decembrie, când a avut loc solstițiul de iarnă anul acesta.

Omagiul inedit pare să fi fost organizat la inițiativa unora dintre militarii ucraineni, filmarea nefiind distribuită și pe pagina oficială a Regimentului Azov.

Regimentul Azov a fost reformat la sfârșitul lunii mai în orașul ucrainean Harkov după ce luptătorii săi s-au predat la jumătatea aceleiași luni în Mariupol după ce au apărat uzina Azovstal, ultima redută ucraineană în orașul-port de la Marea Azov, într-un asediu care a făcut înconjorul presei internaționale.

Pe rețelele de socializare au apărut ulterior mai multe înregistrări video cu militarii regimentului în acțiune, vehicule ale unității fiind văzute inclusiv în timpul reocupării malului de vest al râului Nipru după retragerea trupelor rusești din Herson.

Eroii de la Azovstal, inclusiv comandanți ai Regimentului Azov, au fost eliberați de Rusia pe 22 septembrie într-un schimb în care Moscova l-a primit pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 306-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.