Explozii s-au auzit în noaptea primei zile de Crăciun la baza aeriană Engels din regiunea Saratov din Rusia, acolo unde armata rusească ține o parte din bombardierele strategice. Ucrainenii au mai lovit baza la începutul lunii cu drone de tip sovietic. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă duminică seară într-un mesaj de Crăciun că întunericul nu îi va împiedica pe ucraineni să-î invingă pe ocupanți. În același timp,președintele Vladimir Putin spune că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, dar acuză Kievul și aliații săi occidentali că „refuză” să negocieze.

Tanc pe front - Războiul din UcrainaFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

07:34Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

Sinteza zilei:

  • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său urmărește să organizeze un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie. El a sugerat că secretarul general al ONU, António Guterres, ar putea fi posibilul mediator pentru discuțiile de pace cu Rusia.
  • Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice rusești împotriva țării lor de la începutul anului, a spus luni un oficial, relatează AFP.
  • Un soldat rus care a mărturisit în vară că a ucis un civil ucrainean are acum dosar penal și în Rusia, fiind acuzat că a lansat „știri false” despre armata lui Putin, potrivit publicației independente Meduza
  • Trei militari ruși au murit după un atac ucrainean cu dronă asupra unei baze aeriene cruciale aflate pe teritoriul rus, a anunțat Moscova.
  • Guvernatorul regiunii Herson a declarat că 18 persoane sunt în continuare în stare gravă după o atacul rusesc asupra orașului pe 24 decembrie.
  • ​FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, susține că a oprit alături de procurorii ruși „comunități” de susținători ai organizației jihadiste „Statul Islamic” (ISIS) care transportau militanți în Siria și Ucraina și că jihadiști islamiști luptă acum de partea forțelor armate ucrainene.
  • Mărturia unui localnic din Herson care s-a întors în oraș pentru a-și ajuta părinții, despre atacurile rușilor din Ajunul Crăciunului: „Au fost 71 bombardamente, iar 10 oameni au murit”
  • Bilanțul celor două armate:Cât de mult a pierdut armata Rusiei până de Crăciun: Peste 3.000 de tancuri și peste 6.000 de blindate de luptă / Cât a pierdut Ucraina

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 306:

23:06Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația de pe front în regiunea Donbas, acesta numind în special Bahmut, Kreminna, este „dificilă și dureroasă” și necesită toată „forța și concentrarea” țării, relatează Reuters.

"Situația de acolo este dificilă și dureroasă. Ocupanții folosesc toate resursele disponibile - și acestea sunt resurse considerabile - pentru a face orice fel de avans", a declarat Zelenski.

22:30Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat luni că guvernul său urmărește să organizeze un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la ONU, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator, în jurul împlinirii unui an de când Rusia a invadat Ucraina, relatează Associated Press.

22:01Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice rusești împotriva țării lor de la începutul anului, a spus luni un oficial, relatează AFP.

20:40O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată omagiul spectaculos adus de militarii Regimentului Azov camarazilor lor care au căzut în luptă.

20:26 Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, prim-vicepreședinte al Comisiei Industriale Militare, potrivit Ria Novosti.

19:11Un soldat rus care a mărturisit în vară că a ucis un civil ucrainean are acum dosar penal și în Rusia, fiind acuzat că a lansat „știri false” despre armata lui Putin, potrivit publicației independente Meduza.

18:55Cluburile de striptease din Rusia au început să rămână fără clienți după mobilizarea decretată în luna septembrie de către Vladimir Putin, însă situația nu provoacă doar nemulțumiri în rândul dansatoarelor.

18:23Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, va fi forțată să își închidă biroul din Emiratele Arabe Unite la începutul anului viitor, a declarat luni prim-vicepreședintele Alexander Vediakhin, dând vina pe presiunea sancțiunilor, relatează Reuters.

Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

18:00Ucraina a cerut ca Rusia să fie înlăturată din funcția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, argumentând că prezența „ilegitimă" a Moscovei în cadrul ONU a fost „marcată de războaie și de confiscări ale teritoriilor altor țări", potrivit The Guardian.

17:33Jurnalistul bulgar Christo Grozev de la site-ul de investigații Bellingcat a distribuit o înregistrare video în care apar membri ai grupului de mercenari Wagner care îi spun șefului Statului Major al forțelor armate ruse Valeri Gerasimov că nu este bun de nimic, afirmând despre el că este un „nenorocit”, luptătorii fiind supărați că nu au suficiente proiectile de artilerie.

16:30Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că a avut o discuție telefonică cu premierul Indiei, Narendra Modi, și au discutat despre o „formulă de pace".

El a adăugat că, de asemenea, i-a mulțumit lui Modi „pentru ajutorul umanitar și sprijinul acordat în cadrul ONU" în timpul convorbirii.

15:35În serele luxuriante ale Grădinii Botanice din Kiev, personalul se luptă să salveze o colecție de plante tropicale veche de zeci de ani, după ce lunile de atacuri rusești asupra rețelei electrice ucrainene au dus la întreruperi de energie electrică, amenințând alimentarea cu energie termică a grădinii, relatează Reuters.

FSB susține că jihadiști islamiști luptă de partea Ucrainei

14:56FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, susține că a oprit alături de procurorii ruși „comunități” de susținători ai organizației jihadiste „Statul Islamic” (ISIS) care transportau militanți în Siria și Ucraina și că jihadiști islamiști luptă acum de partea forțelor armate ucrainene.

14:22Mark Hertling, unul dintre foștii comandanți ai trupelor americane din Europa, a ironizat duminică anunțul făcut în Ajunul Crăciunului de președintele rus Vladimir Putin potrivit căruia Moscova este dispusă să negocieze „soluții acceptabile” pentru încheierea războiului din Ucraina, generalul american afirmând că a fost el însuși în ipostaza de a negocia cu rușii și că lecțiile pe care le-a tras în urma experienței nu sunt de bun augur.

14:00Mărturia unui localnic din Herson care s-a întors în oraș pentru a-și ajuta părinții, despre atacurile rușilor din Ajunul Crăciunului: „Au fost 71 bombardamente, iar 10 oameni au murit”

12:25VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum un grup de 12 soldați ruși a fost spulberat de o lovitură a artileriei ucrainene după ce s-au adăpostit într-o casă în care credeau că sunt în siguranță, imaginile părând să îi arate pe militarii Moscovei complet siguri pe ei că nu se află în vreun pericol.

Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri și peste 6.000 de blindate de luptă

11:46Bilanțul celor două armate:Cât de mult a pierdut armata Rusiei până de Crăciun: Peste 3.000 de tancuri și peste 6.000 de blindate de luptă / Cât a pierdut Ucraina

11:19 Ucraina intenţionează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse.

„Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?”, a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.

„Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”, a subliniat șeful diplomației ucrainene.

10:56FOTO Ucrainenii au trăit Crăciunul de anul acesta cu teama unor potențiale noi lovituri rusești care să îi lasă fără electricitate și căldură în toiul iernii, bradul de Crăciun din Kiev și centrul capitalei ucrainene fiind de un simbolism puternic în acest sens.

10:44Aproape de granița cu Rusia, în nord-estul Poloniei, armata americană conduce unul dintre grupurile de luptă NATO în care sunt implicați și soldații români: O cheamă Julia, are 21 de ani și conduce cel mai mare tanc din lume - VIDEOREPORTAJ HotNews.ro

Medvedev spune că armele nucleare are Rusiei împiedică Occidentul să-i declare război

10:23Un soldat ucrainean a fost filmat în timp ce era îmbrăcat în straie de Moș Crăciun și lansa bombe cu un mortier de 82mm:

09:34Dmitri Medvedev: Armele nucleare ale Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război

Noi explozii la o bază aeriană rusească de unde decolează bombardierele strategice

09:01Ucrainenii au scos pe front vehicule Humvee modificate cu lansatoare de racheta antiaeriene Stinger:

08:43 Trei persoane au murit după ce au fost lovite de epava unei drone ucrainene ce a fost doborâtă lângă un aerodrom militar din regiunea Saratov, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Potrivit acestuia, nicio aeronavă de la baza Engels nu ar fi fost avariată, potrivit Ria.ru

„În 26 decembrie, aproximativ la ora 01.35 a Moscovei, o dronă ucraineană a fost doborâtă la altitudine mică, în timp ce se apropia de baza aeriană militară Engels din regiunea Saratov. Ca urmare a căderii dronei, trei militari ruşi din staful tehnic de la baza aeriană au fost răniţi mortal”, a precizat ministerul, potrivit Reuters, citat de News.ro

08:10 Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea Moscovei de a plăti în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

„Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europa", a spus vicepremierul rus care estimează că Rusia a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022.

07:50 VIDEO Explozii în Rusia la baza aeriană Engels unde sunt ținute bombardierele strategice / Ucrainenii au mai lovit-o în trecut cu drone

Sinteza zilei de duminică:

  • Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, a spus președintele Vladimir Putin, acuzând în același timp Kievul și aliații săi occidentali că „refuză” să negocieze.
  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, vrea naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei.
  • Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că Vladimir Putin „trebuie să revină la realitate”, după ce liderul rus a susținut că Moscova este pregătită pentru negocieri.Este „evident” că Rusia „nu vrea negocieri, ci încearcă să evite responsabilitatea”, a scris Podoliak pe Twitter.
  • Rusia a pierdut 102.050 de militari în Ucraina din 24 februarie până pe 25 decembrie, a anunțat Ucraina.
  • Ucrainenii au donat sânge duminică după ce bombardamentele rusești au ucis 16 persoane și rănit alte zeci în Herson.
  • Forțele ruse au bombardat peste 65 de așezări în Ucraina în ziua de Crăciun, a informat pe 25 decembrie Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă duminică seară într-un mesaj de Crăciun că întunericul nu îi va împiedica pe ucraineni să-î invingă pe ocupanți, iar când „ucrainenii sunt împreună,(...) nu putem fi învinşi”.