O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum un grup de 12 soldați ruși a fost spulberat de o lovitură a artileriei ucrainene după ce s-au adăpostit într-o casă în care credeau că sunt în siguranță.

Soldatii rusi au fost eliminati intr-o singura lovitura a artileriei ucraineneFoto: Captura video

Înregistrarea video de peste două minute arată cum soldații ruși se îndreaptă cât se poate de relaxați spre o clădire folosită probabil pe post de cazarmă sau bază de operațiuni, fără a părea a avea niciun fel de indiciu că sunt în pericol.

Imaginile filmate de ucraineni din dronă și prezentate apoi aproape profesoral cel mai probabil de un militar ucrainean arată cum artileriștii Kievului s-au coordonat cu forțele de recunoaștere și supraveghere aeriană, așteptând până când toți soldații ruși au intrat în clădire înainte de a o lovi.

Înregistrarea atestă încă o dată importanța folosirii dronelor pe un câmp de luptă modern, amintind în acest sens de o altă filmare apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii noiembrie și care a surprins cum doar doi militari ucraineni au reușit să respingă un atac al unui grup mult mai numeros de mercenari Wagner cărora le-au lipsit informații despre poziția inamică și s-au retras, crezând probabil că se confruntă cu o forță mult mai numeroasă.

Înregistrarea de față a fost geolocalizată independent ca fiind filmată în Ozarianivka, un sat aflat la sud-vest de orașul strategic Bahmut din regiunea Donețk.

Armata rusă a anunțat pe 30 noiembrie că a „eliberat” Ozarianivka și alte două sate ucrainene de lângă Bahmut, Bilogorivka și Andriivka.

S-au împotmolit soldații ruși în apropierea orașului Bahmut?

În evaluarea sa de duminică privind evoluția conflictului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) nota că ritmul înaintării forțelor ruse în zona Bahmut a scăzut probabil în ultimele zile, cauționând însă că este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva condusă de mercenarii Wagner pentru capturarea orașului și-a atins deja punctul culminant.

ISW afirma că bloggerii militari ruși „au recunoscut că Ucraina a reușit să încetinească ușor ritmul avansului rus în jurul Bahmutului și așezărilor sale din jur”, unul dintre aceștia susținând că forțele ucrainene au împins mercenarii companiei rusești Wagner la pozițiile pe care le dețineau cu câteva zile în urmă.

Surse ucrainene de pe rețelele sociale au susținut anterior că forțele de la Kiev au împins complet forțele ruse din periferia estică a orașului Bahmut în jurul zilei de miercuri.

Sâmbătă, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei afirma că în ultimele 24 de ore trupele rusești au atacat cu tancuri, mortiere, tunuri și rachete de artilerie zeci de localități din apropierea orașului Bahmut.

„În direcția Bahmut, inamicul a folosit tancuri, mortiere, tunuri și artilerie cu rachete pentru a deschide focul asupra a 25 de așezări, inclusiv Spirne, Berestove, Soledar, Bahhmut, Klishchiivka, Chasiv Yar, Stupochky, Bila Hora, Dyliivka și Opytne din regiunea Donețk”, afirma acesta într-o actualizare zilnică postată pe Facebook.

Această zonă din regiunea Donețk aflată în Donbas este intens disputată de forțele ucrainene, care încearcă să apere orașul Bahmut și să câștige teren în est, și forțele rusești care atacă de luni de zile pentru a încerca să îl cucerească.

Urmărește ultimele evoluții din a 306-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.