Rusia a spus, miercuri, că a cucerit trei sate de lângă Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, acum în mare măsură distrus, pe care forțele ruse încearcă să-l cucerească încă din vară, relatează AFP.

Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în MariupolFoto: AP / AP / Profimedia

„În urma acțiunilor ofensive, soldații ruși au eliberat localitățile Bilogorivka și Ozarianivka”, a declarat, după-amiază, Ministerul rus al Apărării.

Primul sat este situat la aproximativ 25 km nord de Bahmut, iar al doilea la aproximativ douăzeci de kilometri sud.

Mai târziu, miercuri, el a anunțat capturarea unei a treia așezări la sud de oraș, Andriivka.

Rusia a pretins și cucerirea, într-o altă parte a regiunii Donețk, a localității Vodiané, apropiindu-se puțin de Avdiivka, oraș aflat în apropierea primei linii din 2014.

Lupte intense au loc pentru Bahmut, încă din vară, pe care Moscova încearcă să-l cucerească fără a reuși, în ciuda sprijinului grupării paramilitare Wagner.

Bătălia a căpătat o semnificație cu atât mai simbolică pentru oficialii ruși cu cât cucerirea orașului avea să vină după o serie de înfrângeri umilitoare, cu retragerile de la Harkov (nord-est) în septembrie și Herson (sud) în noiembrie.

Armata rusă anunță în mod regulat capturarea unor localități foarte mici din vecinătatea Bahmutului, dar nu a părut niciodată în măsură să cucerească orașul, care ar avea încă aproape jumătate din cei 70.000 de locuitori dinainte de război, potrivit autorităților ucrainene.

Orașul este acum parțial distrus, în special din cauza atacurilor de artileri, și nu mai are acces la electricitate sau gaz, potrivit unei informări a președinției ucrainene de miercuri dimineață.

Șeful lui Wagner, miliardarul Evgheni Prihojin, a numit bătălia „abatorul de la Bahmut”, jurând că va „distruge armata ucraineană” acolo.

Dar progresele rusești în jurul acestui oraș sunt departe de a fi suficiente, potrivit think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului, care analizează evoluțiile de zi cu zi de pe front.

Institutul a calificat miercuri progresul Moscovei drept „marginal” și a spus că este puțin probabil ca forțele ruse să poată încercui rapid Bahmut.