Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat duminică că Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe, informează Reuters.

Conducte de gaze in peninsula YamalFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunităţile de a relua aprovizionarea. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită", a declarat Alexander Novak pentru agenţia de ştiri TASS, potrivit Agerpres.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea Moscovei de a plăti în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

Novak a reiterat, de asemenea, că Moscova discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această ţară. El a mai spus că Moscova estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022.

„Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europa", a spus vicepremierul rus.„În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârşitul anului se aşteaptă 21 de miliarde de metri cubi".