Ucrainenii au trăit Crăciunul de anul acesta cu teama unor potențiale noi lovituri rusești care să îi lasă fără electricitate și căldură în toiul iernii, bradul de Crăciun din centrul Kievului fiind de un simbolism puternic în acest sens.

Craciunul la KievFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Fotografiile distribuite pe rețelele de socializare de ucraineni sau surprinse de fotografii agențiilor de presă internaționale arată cum centrul capitalei ucrainene este aproape în beznă pe timpul nopții din cauza economisirii electricității pentru a nu pune sub presiune rețeaua energetică, puternic afectată de atacurile repetate cu rachete și drone ale forțelor armate ruse.

Însă luminițele bradului au fost aprinse în Ajunul Crăciunului și prima zi de Crăciun, unii locuitori ai Kievului strângându-se aici pentru a-și face fotografii.

FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Politologul și autorul american Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță și analiză de risc Eurasia Group, a publicat un colaj foto care a surprins diferența dramatică între cum arată anul acesta centrul capitalei ucrainene comparativ cu anii anteriori.

Simbolismul bradului de Crăciun din Kiev

În mod tradițional, ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, însă sondajele de opinie arată că tot mai mulți îl celebrează pe 25 decembrie, unul realizat mai devreme în cursul acestei luni de agenția Interfax Ucraina arătând că sprijinul pentru această modificare aproape s-a dublat de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Primarul Kievului Vitali Klitschko a declarat că autoritățile au ezitat să monteze bradul de Crăciun din cauza atacurilor rusești care au lovit în mod repetat infrastructura energetică a țării, lăsând de mai multe ori locuitorii Kievului fără electricitate și căldură.

Însă Klitschko a spus că primăria s-a adaptat în cele din urmă situației, utilizând un generator diesel pentru beculețele bradului și refolosind unele decorațiuni din anii precedenți.

„Îi spunem bradul de Crăciun al invincibilității ucrainene”, a declarat el pentru AFP, adăugând că autoritățile au depus toate eforturile posibile pentru a oferi copiilor un Crăciun, în pofida situației.

Anul acesta bradul a fost iluminat doar în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean iar în vârful său în locul tradiționalei stele a fost plasat tridentul, stema Ucrainei.

„Rușii încearcă să fure viața normală a cetățenilor noștri dar nu le vom da șansa să ne fure cele mai mari sărbători - Anul Nou și Crăciunul - copiilor noștri”, a mai spus Vitali Klitschko la dezvelirea bradului.

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru ucraineni

În timpul discursului său către națiune pe care l-a ținut în Ajunul Crăciunului, președintele Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii își vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neînduplecați în ciuda atacurilor rusești care au aruncat milioane de oameni în întuneric.

„Am îndurat la începutul războiului - am rezistat la atacuri, amenințări, șantaj nuclear, teroare, atacuri cu rachete. Vom îndura și în această iarnă, pentru că știm pentru ce luptăm", a continuat Volodimir Zelenski.

„Chiar și în întunericul complet, ne vom găsi unii pe alții pentru a ne îmbrățișa strâns. Iar dacă nu există căldură, ne vom îmbrățișa mult timp pentru a ne încălzi unii pe alții", adăugat președintele ucrainean, subliniind că „vom zâmbi și vom fi fericiți, ca întotdeauna. Există o singură diferență - nu vom aștepta un miracol, deoarece îl creăm noi înșine”.

În discursul pe care l-a ținut în prima zi a Crăciunului, Zelenski a declarat că atunci când „ucrainenii sunt împreună, (...) nu putem fi învinşi”.

„Astăzi, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul conform calendarului gregorian. Și îi felicit încă o dată pe toți cei care sărbătoresc chiar acum, în aceste zile.Și vreau să ne exprimăm încă o dată recunoștința – împreună – tuturor celor care atât în ​​aceste zile, cât și în orice alt moment fac totul pentru a putea trăi. Să ne trăim viața și în țara noastră”, a spus el.

Totodată, el i-a îndemnat pe ucraineni să rămână precauți și zilele acestea și să fie atenți la sirenele de raid aerian, să fie pregătiți să aibă grijă de ei și de ceilalți.

Urmărește ultimele evoluții din a 306-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.