Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice rusești împotriva țării lor de la începutul anului, a spus luni un oficial, relatează AFP.

Atac ciberneticFoto: Mulikov, Dreamstime.com

Într-un interviu acordat canalului de televiziune „My-Ukraine”, Ilia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), „țara agresoare lansează în medie mai mult de zece atacuri cibernetice pe zi. Din fericire, societatea ucraineană nici măcar nu este conștientă de majoritatea acestora”.

„Am intrat în 2022 având în spate opt ani de experiență în războiul hibrid în spate”, a adăugat el. „La momentul invaziei, eram deja pregătiți pentru scenariile cele mai rele”.

Potrivit acestuia, aproape 800 de atacuri cibernetice au fost înregistrate în 2020, peste 1.400 în 2021, iar în 2022 acest număr s-a triplat.

Atacuri cibernetice „masive au fost respinse în ianuarie și februarie și ne-au oferit pregătire suplimentară înainte de invazia rusă” la sfârșitul lunii februarie, a continuat Vitiuk.

Potrivit acestuia, Moscova vizează în special sectorul energetic, logistica, instalațiile militare, precum și bazele de date guvernamentale și resursele de informații.

„Monitorim riscurile și amenințările în timp real, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână”, a spus el. „Cunoaștem pe nume majoritatea hackerilor ruși din serviciile speciale care lucrează împotriva noastră. După victoria Ucrainei, ei vor trebui să se prezinte în fața unui tribunal militar internațional”, a adăugat el.