Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a fost convocată la o întâlnire la Ministerul de Externe bulgar pe 29 decembrie, prima zi lucrătoare după sărbători din această ţară, a anunţat pentru agenția BTA biroul de presă al ministerului. Convocarea are legătură și cu cazul jurnalistului de investigaţie bulgar Hristo Grozev, căutat de Moscova.

Eleonora MitrofanovaFoto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

În cadrul reuniunii se va discuta despre interzicerea studiului limbii bulgare în regiunile ocupate din Ucraina de către Federaţia Rusă, despre îndepărtarea portretelor unor personalităţi istorice bulgare, precum şi despre includerea jurnalistului bulgar Hristo Grozev pe o listă federală a persoanelor căutate, a precizat marți Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia, potrivit Agerpres.

Grozev a fost declarat căutat luni, o declaraţie a Ministerului rus de Interne precizând că este căutat pentru încălcarea „unui articol din Codul penal al Federaţiei Ruse”.

Potrivit agenției EFE, toate partidele parlamentare, cu excepţia partidului pro-rus Vazrajdane (Renaşterea) şi a Partidului Socialist, moştenitor al partidului comunist, au cerut ca reprezentanta Moscovei să răspundă pentru ceea ce ei consideră o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor civile ale jurnalistului de la Bellingcat, un site specializat în verificarea faptelor şi în informaţii din surse deschise.

„Cel mai mare coşmar al Kremlinului”

Hristo Grozev, în vârstă de 53 de ani, a participat la investigaţiile care au identificat doi responsabili ruşi care ar fi avut legătură cu doborârea, în 2014, a zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines în estul Ucrainei, care a ucis 298 de persoane.

Christo Grozev (Foto: Paul Davey / Alamy / Profimedia Images)

Postul naţional de radio din Bulgaria, BNR, aminteşte că, în iulie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că Grozev ar fi fost implicat într-o „tentativă de deturnare a unor avioane de vânătoare ruseşti, plătind bani piloţilor ruşi la ordinul ucrainenilor”.

Grozev a câştigat numeroase premii de jurnalism pentru investigaţiile sale din surse deschise privind crimele comise de serviciile ruseşti şi neagă acuzaţiile.

El lucrează pentru Bellingcat din 2015. Într-un interviu recent, jurnalistul a afirmat că dezvăluirile site-ului au fost „cel mai mare coşmar al Kremlinului”.

___