Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat duminică deosebit de vehement la solicitarea Hamas de încetare a războiului din Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, afirmând că acest lucru ar menține gruparea islamistă palestiniană la putere și ar reprezenta o amenințare pentru Israel, notează Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Netanyahu a declarat că Israelul este dispus să întrerupă luptele din Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deținuți de Hamas, despre care se crede că sunt peste 130.

„În timp ce Israelul și-a arătat disponibilitatea (de a discuta), Hamas rămâne blocat pe pozițiile sale extreme, prima dintre ele fiind cererea de a ne retrage toate forțele din Fâșia Gaza, de a pune capăt războiului și de a lăsa Hamas la putere”, a spus Netanyahu.

„Israelul nu poate accepta acest lucru”, a subliniat premierul israelian.

„Hamas ar putea să își pună în practică amenințarea de a efectua din nou și din nou și din nou masacre, violuri și răpiri”, a mai spus Netanyahu.

Declarațiile sale vin în contextul în care liderii Hamas participă duminică la o a doua zi de negocieri, cu mediatori egipteni și qatarezi, pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, fără progrese evidente, în condițiile în care gruparea islamistă și-a menținut solicitarea ca orice acord să pună capăt războiului din enclavă, au declarat oficiali palestinieni pentru Reuters.

Un oficial palestinian, apropiat de efortul de mediere, a spus că delegația Hamas a sosit la Cairo cu hotărârea de a ajunge la un acord „dar nu cu orice preț”.

„Un acord trebuie să pună capăt războiului și să scoată forțele israeliene din Gaza, iar Israelul nu s-a declarat încă dispus să facă acest lucru”, a declarat oficialul pentru Reuters, cerând să nu-i fie dat numele.