Liderii Hamas participă duminică la o a doua zi de negocieri,cu mediatori egipteni și qatarezi, pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, fără progrese evidente, în condițiile în care gruparea islamistă și-a menținut solicitarea ca orice acord să pună capăt războiului din enclavă, au declarat oficiali palestinieni pentru Reuters.

Tancuri israeliene în Gaza Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un oficial palestinian, apropiat de efortul de mediere, a spus că delegația Hamas a sosit la Cairo cu hotărârea de a ajunge la un acord „dar nu cu orice preț".

„Un acord trebuie să pună capăt războiului și să scoată forțele israeliene din Gaza, iar Israelul nu s-a declarat încă dispus să facă acest lucru", a declarat oficialul pentru Reuters, cerând să nu-i fie dat numele.

Principala solicitare a Hamas: Încetarea completă a războiului

Israelul dorește un acord pentru a elibera cel puțin o parte din cei aproximativ 130 de ostatici deținuți de Hamas, dar un oficial israelian a semnalat sâmbătă că poziția principală a rămas neschimbată.

El a spus că Israelul nu va accepta „în niciun caz" un acord pentru a pune capăt războiului ce are scopul de a dezarma și de a destructura definitiv Hamas.

Un alt oficial palestinian a declarat pentru Reuters că negocierile „se confruntă cu dificultăți deoarece ocupația (Israelul) refuză să se angajeze la o încetare completă a luptelor", dar a adăugat că delegația Hamas se află încă la Cairo în speranța că mediatorii ar putea face presiuni asupra Israelului pentru a-și schimba poziția.

Israelul bombardează enclava în continuare

În timp ce ultimele discuții erau în curs de desfășurare, rezidenți și oficiali din domeniul sănătății au declarat că avioanele și tancurile israeliene au continuat să bombardeze zone din enclava palestiniană în cursul nopții, ucigând și rănind mai multe persoane.

Peste 34.600 de palestinieni au fost uciși și peste 77.000 au fost răniți în urma asaltului israelian, potrivit Ministerului Hamas al Sănătății din Gaza.

Bombardamentele au devastat o mare parte din enclava de coastă și au provocat o criză umanitară.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, dar și Egiptul, încearcă să medieze o încetare a luptelor precum cea din noiembrie, pe fondul consternării internaționale cu privire la numărul tot mai mare de morți din Gaza și la situația dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori.

Surse egiptene au declarat că directorul CIA, William Burns, care a fost, de asemenea, implicat în discuțiile anterioare privind armistițiul, a sosit vineri la Cairo.

Washingtonul - care, la fel ca alte puteri occidentale și Israelul, cataloghează Hamas drept grup terorist - a îndemnat organizația islamistă să încheie un acord.

Israelul ar fi fost de acord cu eliberarea a doar câteva zeci de ostatici

Israelul a dat un aviz preliminar pentru termeni care, potrivit unei surse, includ eliberarea a 20 până la 33 de ostatici în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni și a unui armistițiu de câteva săptămâni.

Astfel, ar rămâne aproximativ 100 de ostatici în Gaza, dintre care unii, potrivit Israelului, au murit în captivitate.

Sursa, care a cerut să nu fie identificată după nume sau naționalitate, a declarat pentru Reuters că eliberarea acestora ar putea necesita un acord suplimentar.

Mii de israelieni au protestat sâmbătă, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului prin care ostaticii rămași să fie aduși acasă.