Decembrie 2022 a stabilit un record pentru precipitații în întreaga istorie a observațiilor meteorologice la Moscova în contextul în care propaganda rusă a încercat să sperie constant Europa în ultimele luni cu iarna friguroasă de anul acesta, relatează Lenta.

Zapada la MoscovaFoto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Roman Vilfand, directorul științific al Centrului Hidrometeorologic de la Moscova, a vorbit marți despre recordul de precipitații înregistrat în capitala rusă într-un interviu acordat Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia.

„Decembrie [2022] a devenit lider în ceea ce privește precipitațiile pe parcursul a 143 de ani de observații instrumentale care sunt efectuate la Moscova”, a spus el, menționând că în această lună în capitala rusă au căzut zăpadă, lapoviță, și ploaie.

Vilfand a mai precizat că anteriorul record stabilit în 1981 a fost depășit acum cu 5 zile înainte de încheierea lunii decembrie, în seara zilei de luni.

Centrul Hidrometeorologic a înregistrat la Moscova 111,6 milimetri de precipitații într-o lună, iar a doua zi a început să ningă din nou.

Când realitatea bate propaganda

Potrivit prognozelor meteorologilor ruși, în următoarele zile pot cădea aproximativ 6-10 milimetri de precipitații. Recordul anterior a fost stabilit la stația meteorologică a Academiei Agricole Timiryazev din Moscova în urmă cu 41 de ani, când nivelul precipitațiilor era de 111,5 milimetri.

Vilfand a declarat anterior că la Moscova este prognozată o cantitate mare de zăpadă în această săptămână și că, potrivit calculelor, înălțimea zăpezii va crește cu cinci până la opt centimetri până în noaptea de Revelion.

Anunțul făcut de acesta vine la doar câteva zile după ce canalul Russia Today a difuzat un nou videoclip halucinant în care încearcă să îi sperie pe europeni din cauza sistării furnizării de gaze naturale rusești pe perioada iernii, Gazprom tăind livrările către mai multe state din Uniunea Europeană lunile trecute, după ce acestea au refuzat să le plătească în ruble.

Un alt videoclip filmat încă din luna septembrie în Rusia prezintă de asemenea o Europă înghețată, cu imagini apocaliptice ce amintesc de o eră glaciară.

Deși unii ruși s-au declarat încântați de acest „troll-ing încântător”, alții au remarcat totuși ironia faptului că videoclipul a fost filmat în regiunea Krasnoiarsk din Siberia și multe dintre scene exact în capitala administrativă cu același nume.