O nouă înregistrare video distribuită de armata ucraineană pe rețelele de socializare arată cum un grup de soldați ruși s-a predat fără opoziție trupelor Kievului după ce pozițiile lor au fost luate cu asalt și aceștia au părut a fi luați prin surprindere de atac.

Soldatii rusi s-au predat trupelor ucraineneFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum trupe de elită ale Brigadei 10 Vânători de Munte se apropie tiptil de tranșeele săpate de ruși, intră în ele și par a-i lua complet prin surprindere pe apărătorii armatei ruse, care se predau fără niciun fel de opoziție.

Filmarea arată apoi cum vânătorii de munte ucraineni aruncă cu grenade în pozițiile rămase pentru a se asigura că toți rușii s-au predat și cum aceștia sunt duși în captivitate.

Deși ministerul Apărării de la Kiev afirmă că rușii au luat „singura decizie corectă”, cea de a se preda, în urma unui atac violent al trupelor sale, acesta nu este surprins de înregistrarea video filmată din dronă. Ministerul ucrainean al Apărării nu a precizat nici locul unde a fost realizată filmarea.

Imaginile fac un contrast puternic cu o altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la finalul lunii octombrie, aceasta arătând tot un atac „stealth”, dar al mercenarilor Wagner care se retrag din fața unei poziții apărate de doar doi soldați ucraineni, neavând informații în timp real furnizate cu ajutorul filmărilor din dronă.

O altă filmare care a atestat din nou importanța dronelor pe câmpul de luptă modern a apărut în urmă cu doar două zile, înregistrarea video surprinzând cum un grup de soldați ruși a fost eliminat de artileria ucraineană după ce s-au îndreptat relaxați spre o casă pe care o foloseau probabil drept cazarmă, fără a părea a fi în vreun moment conștienți de pericolul în care se află.

Echipamentele, o lacună a soldaților ruși trimiși să lupte în Ucraina

Interesant este de asemenea că în noua înregistrare video se poate observa că soldații ucraineni sunt deja dotați cu camuflaj de iarnă, în timp ce militarii ruși poartă în continuare uniformele de vară.

Pe 9 decembrie președintele rus Vladimir Putin a recunoscut în premieră că au fost probleme cu echipamentele soldaților încorporați începând cu data de 21 septembrie, când a ordonat mobilizarea parțială, după ce numeroase înregistrări video distribuite chiar de recruții ruși pe rețelele de socializare au arătat acest lucru.

La o conferință de presă la Bișkek, Putin a susținut că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de oameni care au fost chemați într-o campanie de mobilizare în septembrie și octombrie se atenuează acum.

Marțea trecută liderul de la Kremlin a ordonat guvernului să creeze un așa-zis grup de lucru care să coordoneze problemele legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați în contextul numeroaselor plângeri formulate de recruții și soldații ruși.

Doar o zi mai târziu, Vladimir Putin a aprobat o propunere a lui Serghei Șoigu, ministrul său al Apărării, de a extinde efectivele forțelor armate ruse cu sute de mii de noi militari, în pofida asigurărilor date de Kremlin că mobilizarea s-a încheiat.

Urmărește ultimele evoluții din a 307-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.