Rusia nu are nevoie de un decret prezidențial pentru a oficializa finalizarea mobilizării parțiale a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina și nu va fi emis niciunul, a transmis marți Kremlinul, potrivit Reuters.

Soigu il anunta pe Putin ca s-a finalizat mobilizarea partiala rezervistilorFoto: Captura video

Președintele Vladimir Putin a decretat prima mobilizare din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial la 21 septembrie, după o serie de înfrângeri militare. Anunțul a declanșat un exod al bărbaților în vârstă de încorporare, sute de mii de oameni îndreptându-se spre țări precum Georgia, Armenia și Kazahstan, în timp ce peste 2.000 de persoane au fost reținute la protestele împotriva mobilizării.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat vineri că „mobilizarea parțială” s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă.

Dar refuzul Kremlinului de a emite un decret oficial care să pună capăt recrutărilor ar putea spori îngrijorarea rușilor că mobilizările ar putea fi reluate în viitor.

Putin declarase luni că se va consulta cu experți juridici pentru a vedea dacă este necesar un nou ordin prezidențial.

„Nu este nevoie de un decret", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Departamentul juridic al Administrației Prezidențiale a ajuns la concluzia ... că mobilizarea parțială a fost finalizată. Telegramele relevante au fost trimise de Ministerul Apărării către birourile de înrolare militară pentru a pune capăt expedierii documentelor de recrutare".

Partea din decretul de mobilizare al lui Putin care descria câte persoane vor fi chemate a fost clasificată și nu a fost niciodată făcută publică, ceea ce a sporit temerile că ar putea fi reluată campania de înrolare.

Dar Peskov a spus că acest lucru nu este adevărat.: „A fost inclus [în decret] un anumit număr: până la 300.000 de persoane. În consecință, acest decret a fost executat". Întrebat dacă decretul original a rămas în vigoare, el a răspuns "Nu".

Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri îndoiala cu privire la declarația Rusiei că mobilizarea sa parțială s-a încheiat, spunând că performanța slabă a forțelor pro-Moscova înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulți oameni.

--------------

  • Cele mai noi informații de marți privind războiul LIVE aici pe HotNews.ro