Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri îndoiala cu privire la declarația Rusiei că mobilizarea sa parțială s-a încheiat, spunând că performanța slabă a forțelor pro-Moscova înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulți oameni, potrivit Reuters.

Zelenski și soldați ucraineni din HarkovFoto: president.gov.ua

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat anterior că mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina a fost finalizată.

„Avem informații că inamicul și-a încheiat mobilizarea, ca și cum nu mai este nevoie să trimită noi valuri de cetățeni ruși pe front. Noi simțim foarte diferit pe linia frontului”, a declarat Zelenski într-un discurs video.

„Chiar dacă Rusia încearcă să sporească presiunea asupra pozițiilor noastre prin utilizarea recruților, aceștia sunt atât de slab pregătiți și echipați, atât de brutal folosiți de comandamentul lor, încât ne permite să presupunem că foarte curând Rusia ar putea avea nevoie de un nou val de oameni pe care să îi trimită la război”, a mai spus președintele ucrainean.

Șoigu i-a spus lui Vladimir Putin că 82.000 de recruți mobilizați se află deja în zona de conflict, dintre care 41.000 au fost repartizați în unitățile lor, iar alți 218.000 se află în tabere de pregătire.

El a spus că, în viitor, recrutarea pentru campania din Ucraina se va baza pe voluntari și soldați profesioniști, mai degrabă decât pe mobilizarea mai multor milioane de rezerviști ai Rusiei.

Președintele rus a salutat „patriotismul” soldaților mobilizați.

„Vreau să le mulțumesc tututor celor care s-au alăturat armatei ruse”, a spus Putin, mulțumindu-le rezerviștilor mobilizați pentru că își „apără” țara, casele și familiile.