Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat vineri că „mobilizarea parțială” anunțată în septembrie s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă, relatează Reuters și AFP.

Soigu il anunta pe Putin ca s-a finalizat mobilizarea partiala rezervistilorFoto: Captura video

Șoigu i-a spus lui Vladimir Putin că 82.000 de recruți mobilizați se află deja în zona de conflict, dintre care 41.000 au fost repartizați în unitățile lor, iar alți 218.000 se află în tabere de pregătire.

El a spus că, în viitor, recrutarea pentru campania din Ucraina se va baza pe voluntari și soldați profesioniști, mai degrabă decât pe mobilizarea mai multor milioane de rezerviști ai Rusiei.

Președintele rus a salutat „patriotismul” soldaților mobilizați.

„Vreau să le mulțumesc tututor celor care s-au alăturat armatei ruse”, a spus Putin, mulțumindu-le rezerviștilor mobilizați pentru că își „apără” țara, casele și familiile.

Încheierea mobilizării parțiale vine la fix două săptămâni de când Putin a preconizat că s-ar atinge ținta.

Putin a declarat fix acum două săptămâni că nu intenționează să extindă mobilizarea „parțială” pe care a anunțat-o în septembrie pentru conflictul din Ucraina.

"Nimic altceva nu este planificat. Nu s-au primit propuneri de la Ministerul Apărării și nu văd nevoia în viitorul apropiat", a spus atunci Putin într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, o analiză statistică realizată de Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, sugera că aproximativ 492.000 de bărbați au fost probabil înrolați în armată de la anunțul liderului rus Vladimir Putin privind o „mobilizare parțială” de 300.000 de bărbați, relatează Kyiv Independent.

Însă, analiza a avut ca bază un lucru neobișnuit, estimarea Mediazona a fost extrapolată pe baza unei explozii a căsătoriilor înregistrate, deoarece bărbații recrutați se pot înregistra pentru căsătorie într-o zi, în loc să aștepte o lună, ca de obicei.

Numeroase videoclipuri au apărut online cu nunți în masă ale recruților și ale partenerelor lor în întreaga Rusie.

Mediazona a numărat numărul de nunți înregistrate în 75 de regiuni, comparând numărul cu procentul de cupluri necăsătorite, pentru a produce o proporție a celor mobilizați, rezultând o estimare finală de 492.000 pentru întreaga țară.

Reamintim că Putin a decretat o „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști pe 21 septembrie, după o serie de înfrângeri militare.

Mișcarea a declanșat un exod de bărbați de vârstă militară din Rusia, iar zeci de mii de bărbați au plecat spre țări precum Georgia, Armenia și Kazahstan, care permit rușilor să intre fără vize.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor împotriva mobilizării din Rusia. Au existat critici publice în legătură cu cazurile în care bărbații au fost mobilizați în ciuda scutirilor medicale sau a lipsei de experiență militară.

Putin a cerut un proces decizional eficientizat

Putin și premierul Mișustin au Părut săptămâna aceasta să recunoască tacit faptul că Rusia nu a fost pe deplin pregătită pentru rezistența pe care a întâlnit-o în Ucraina, a cărei capitală Kiev nu a reușit să o cucerească la începutul războiului din februarie.

Președintele Vladimir Putin a cerut marți, cu câteva zile înainte de finalizarea mobilizării parțiale, un proces decizional eficientizat în campania militară a Rusiei în Ucraina, adresându-se Consiliului de Coordonare, un consiliu nou înființat menit să abordeze nevoile armatei și să sporească sprijinul pentru o invazie aflată acum la a noua lună, relatează Reuters.

Putin a spus că este necesară o coordonare sporită a instituțiilor guvernamentale și a regiunilor pentru a gestiona activitatea guvernului de a produce mai multe echipamente pentru forțele sale și de a le oferi un sprijin medical și logistic mai bun, deși nu a explicat în detaliu cum va funcționa acest lucru.

„Am discutat de multe ori cu mulți dintre voi problemele legate de necesitatea actualizării tuturor lucrărilor pentru îmbunătățirea procedurilor administrative”, a declarat Putin în cadrul Consiliului, format din membri ai guvernului și lideri regionali.

„Reforma administrativă este imposibilă fără o coordonare mai largă între toate departamentele: blocul economic, blocul de securitate, regiuni”.

Chiar înainte ca Putin să înceapă luna trecută „mobilizarea parțială” a sute de mii de bărbați pentru campania din Ucraina, soldații se plângeau pe rețelele de socializare că sunt îngrozitor de subechipați. Mulți au fost nevoiți să-și cumpere propriile echipamente de protecție, de exemplu.

Președintele noului consiliu, premierul Mihail Mișustin, i-a spus lui Putin: „Trebuie să intensificăm munca pentru a crește producția de echipamente de protecție individuală.

„Este necesar să includem toate capacitățile industriei ușoare, inclusiv ale întreprinderilor mici, pentru producția de echipamente militare... Trebuie să ne asigurăm că apărătorii noștri nu duc lipsă de echipamente”.

Mulți ruși mobilizați trebuie să își cumpere propriile veste antiglonț

Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț - iar prețurile acestora au crescut vertiginos, arăta o evaluare a serviciilor de informații britanice de pe 15 octombrie.

Potrivit ministerului britanic al apărării, cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor săi mobilizați este "aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată trupelor desfășurate anterior".

”Mulți rezerviști sunt probabil nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik.

Ministerul britanic al apărării a declarat că o vestă antiglonț s-a vândut pe site-urile rusești de cumpărături online la prețul de 40.000 de ruble (aproximativ 640 de dolari sau 570 de lire sterline), în creștere de la aproximativ 12.000 de ruble, cât era în aprilie.

Într-o înregistrare video, rușii se arătau uluiți de o vestă antiglonț folosită de trupele ucrainene, despre care au spus că le-a provocat un sentiment „neplăcut și dezamăgitor”.

„E un sentiment cam neplăcut... placa asta este impenetrabilă. Placa oponentului nostru nu e penetrabilă, dintr-un anumit motiv, nu înțeleg”, spune soldatul rus care se apucă apoi să disece placa care se pune de obicei în interiorul unei veste anti-glonț.

„Sunt șocat, nici măcar o îndoitură, absolut nimic”, spune militarul după ce îndepărtează stratul de spumă protector.